Dlouho jsem se na něj chystala a letos se konečně zadařilo. Levandulový sirup. Použila jsem tento recept a povedl se moc. Nejvíc nám chutná s jemně perlivou vodou, stejně jako bezový sirup a domácí malinovka od Pelhřimovské babičky.
Jinak co se týče obědů, vedou u mě s holkama bezkonkurenčně ovocné knedlíky. Ideálně ty, které už na nás čekají připravené v mražáku a my je po (skoro vždy hektickém) návratu z jakékoli prázdninově dopolední zábavy jen rychle nahážeme do vroucí osolené vody. Protože kombinace (podrážděné) hladové mě a (umrčených) hladových holek jde vydržet opravdu jen těch pár minut než knedlíky vyplavou :)
Knedlíků máme dost široký repertoár:
❤ s meruňkami děláme zásadně tyto extratvarohové od Florentýny - třičtvrtiny těsta tam tvoří tvaroh a na jazyku se jen rozplývají
❤ s jahodami, ostružinami a malinami (ty ale málokdy do knedlíků zbydou, ujedli bychom se jich) si dopřáváme o něco méně tvarohové, ale nadýchané až kam - podle Albert receptu
❤ s borůvkami nebo čerstvými jahodami musí alespoň jednou za léto být "knedle na paře" (ano, pocházím z Ostravska), které jsem jako malá jídala u babičky. Letos jsem od ní recept vyloudila, juchů a podělím se o něj s vámi, chcete?
Kvásek z 30 gramů kvasnic přidat do půl kila hrubé mouky smíchané metličkou s 1 lžičkou soli, přidat 1 vejce rozkvedlané ve čtvrt litru mléka. Nechat hodinu kynout, zabalit ovoce, nechat další půl hodinu kynout. Vaří se po 4-6 ti na plátýnku (pozor, ovoce barví!) připevněném gumičkou nad hrnec s vařící vodou a přiklopené dalším hrncem. Možná se dá nad parou vařit i jinak, já ale tenhle rituál prostě musím dodržet. 7-8 minut, pak je nutné je propíchnout vidličkou, jinak jsou pak tuhé.
❤ Na švestkové knedlíky mám vzpomínku na druhou babičku. Ty z bramborového těsta se slivkama jsme jedli vždycky u ní. Recept je určitě super jednoduchý, protože babička se s žádným vařením nikdy moc "necrcala", ten už ale bohužel několik let od babičky nevyloudím. Vyzkoušela jsem už nespočet bramborových knedlíků podle různých receptů, zatím ale žádný nebyl to ono. Nemáte třeba nějaký tip?
Tak pěkné léto všem s knedlíky i bez nich..
Baru, děkuji za recept ba kynuté knedle. Musím je taky někdy zkusut. Tvarohové dělám od oka podle lepivosti těsta. Někdy ovoce balím, někdy jsou knedlíky neplněné a jen přelité povařenym ovocem. Je to tak rychlejší.
OdpovědětVymazatTéda, Evi, to je nápad - se bojím, že odteď už budu pořád jen ovocem přelívat :) Díky..
VymazatBarčo, já zasadně jenom přelévám:-D a doufám, že ti tady někdo napíše ten osvědčený recept na bramborové knedlíky, protože jsem včera dostala od sousedky tašku švestek;-) budu vyhlížet;-)
VymazatTéda, taška švestek, to závidím :) A myslímže já už odteď taky zásadně přelévám :)
VymazatKdyž kliknu na . recept podle Albertu, tak jsem přesměrována na U nás na kopečku. Šotek řádil. :-) Petra
OdpovědětVymazatJé, Petro, moc díky. Už jsem odkaz opravila..
VymazatAhoj Baru, díky za tipy na recepty :) Prosím Tě, do mrazáku dáváš knedlíky syrové nebo předvařené? A máš vyzkoušené jak dlouho tam vydrží (pokud se podaří je nesníst)? Děkuji ;) Hanka
OdpovědětVymazatHani, nemáš zač.. Dávám je tam syrové a pak jen nahážu do vroucí vody. My je teda do půl roku (no, spíš do měsíce:)) sníme, ale nebála bych se asi nechat je tam i celý rok.
Vymazat