pondělí 11. ledna 2016

Rodinné dědictví




Měla jsem děsně šikovného pradědu. Nezažila jsem ho, ale slyšela jsem o něm hodně. Vybíral  dřevo na vrtule v Moravanu Otrokovice. Dnešním slovníkem asi obchodní zástupce :), který měl doma ve sklepě stolařskou dílnu. Všechno ručně, stroje neměl rád (že by to po něm můj taťka zdědil?). Svým vnoučatům (taťkovi a mým dvěma tetám) vyrobil nádherné dřevěné vláčky - i s vyřezávanými cestujícími uvnitř. Taky kuželky i se stojanem a tyčí na zavěšení koule - a s vysouvacím šuplíčkem na uložení kuželek. A taky "světničku" s otevíracími okny, garnýží a funkčním nábytkem.

My jako děti jsme si světničkou u babičky (pradědovy dcery) hodně vyhráli. Člověk by nevěřil, co se s pár kousky nábytku dá vymyslet za zábavu. Hlavně když nábytek jde různě přestavovat, do skříní skládat všelijaké věci (mají i poličky!!) a otevřeným oknem mávat těm venku. Že by už tady byl zárodek mojí úchylky v zařizování interiéru?

Před Vánoci taťka zalovil na půdě a světničku donesl našim holkám. Radosti kopec! Holkám jsem vysvětlila jak se věci mají, kolik dětí už si s ní pohrálo,  nikdo ji nezničil a že se k ní musí chovat moc pěkně, aby si s ní za čas mohly hrát i jejich děti (to na mě čučely jak puci :)). Našila jsem nové ložní prádlo (to původní už se skoro rozpadalo v rukách), polštářky, ubrus, okno vyzdobila závěsy a místo třech starých retro kousků koberce ušila nový, oboustranný, bavlněno-lněný koberec. A radosti byl další kopec. Nábytek se stěhuje z jedné strany na druhou, závěsy se zatahují a roztahují, jakmile jedna na chvíli odejde, už šteluje nábytek ta druhá - zatímco ta první řve, že teď si s tím hrála ona. 

Vznikla u nás doma trochu debata o tom, jestli světničku i znovu vytapetovat. Původní zelená tapeta už je dost odrbaná a místnosti by asi nová slušela. Uvažovala jsem o bílé s drobnými šedými tečkami. Je na jejím pozadí focen nábytek na poslední koláži. Pak jsem si ale řekla, že už je to možná moc velká změna a že už by světnička nebyla tou původní světničkou. A že by třeba ani praděda nebyl rád. Tak nevím, vytapetovat nebo ne?




4 komentáře:

  1. Sice to už nebude ta zelená, ale tapetovat se dá znovu a znovu ne? :-) Šla bych do toho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je to 2:2, tak uvidíme. Jsem v těchhle věcech děsně nerozhodná.. Dík

      Vymazat
  2. A to já bych zase nechala původní :) Sice už toho dost zažila, ale k tomu nábytku to tak nějak patří, je úžasný!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Šárko, moc díky za příspěvek. Teď jsi to zvrátila na stranu netapetovat. Myslím, že je to 4:3 - ještě je pár reakcí na facebooku (mám lochtí facebook! :))

    OdpovědětVymazat