středa 21. září 2016

Dveře

I v chodbě (jak jinak než v dlouhé chodbě, když máme dlouhý celý dům) se poctivě držíme našich hesel: přiznej, zrecykluj a vyrob si sám všechno, co můžeš. 



Máme tam proto přiznanou hliněnou omítku a cihlovou zeď - pokračování z kuchyně, kterou pro většinu rodiny nepochopitelně nemáme oddělenou od chodby dveřmi. Přiznané stropní trámy a traverzu. 

Během léta přišel čas i na dveře  do předsíně, koupelny, na záchod a do dětského pokoje. Aby ale v dlouhé chodbě plné dveří nebyla nuda (a taky abychom ušetřili spoustu peněz:)), dveře do předsíně muž vybrousil a znovu bíle natřel. Původně to byly dveře mezi obývákem a kuchyní, takové ty staré, dřevěné, se čtyřmi okýnky. A protože v 90 cm široké chodbě není místa nazbyt, udělal je zasouvací do pouzdra. Nějak jsem je ale zapomněla vyfotit, časem dodám :) 

Posuvné jsou i dveře do koupelny, ty už ale jezdí v kolejničce po stěně. Jsou stlučené ze smrkových prken zbylých z podlahy a vyztužené opáleným starým dřevem, kterého máme ze zbouraných částí domu na zahradě tunu. A protože jsme mírně infantilní, vyřezal muž do dveří otvor ve tvaru kachny (časem dovnitř ještě přijde mléčné sklo). Ta naprosto nadchla naše holky a koneckonců i mě, protože při pojíždění dveřmi po zdi vrhá kachna hned tři pohybující se stíny na protější zeď. Za počet kachen jsou zodpovědné tři žárovky nad umyvadlem. Prostě krása kouzla nechtěného...

Dveře na WC a do dětského pokoje jsou také ze zbytků smrkové podlahy a starého opáleného dřeva, i futra jim muž dokázal vyrobit. 

Zatím mírně flekatá je tabulovou barvou natřená sádrokartonová zeď tvořící pouzdro pro dveře se čtyřmi okýnky (to jsou ty, co na fotkách výše nenajdete). Bude asi potřeba ještě jeden nátěr. Černá zeď v tmavé chodbě nebyla úplně v plánu, ale krásné staré dveře v trochu uměle vypadající bílé sádrokartonové příčce si o ní řekly. A vypadá to o dost lépe - kde už je beztak tma, tam asi černá zeď nemůže nic pokazit..

Jako v ostatních částech domu ale i v chodbě stále platí, že je pořád co dodělávat. Dřevěná futra chybí začistit lištami, dvě žárovky trčící ze zdi volají po okrášlení a v části chodby u předsíně bude na současný beton položena cementová dlažba z domu mé babičky. Ten se totiž začne příští rok rekonstruovat (jé, jak já jsem ráda, že už to máme za sebou) a dlažba by se jinak vyhodila. 

Takže zase recyklace a vzpomínky na babičku převezené přes půl republiky a tak pořád dokola...

20 komentářů:

  1. Ja mám na chodbe na práčovni záves, aj na špajzke v kuchyni, viem, neštýlové, mali tam byť posúvne dvere, najlepšie industrial:-), muž odmieta zadať remeselníkovi a ukutiť nechce tiež, vodiace kolajničky sme v Obi, Hobby, ani v Baumaxe neobjavili, Lochta prosím poraď!
    Chcem také krásne, ako vaše aj ja!
    Vodiaci systém ste si vyrobili?
    Páči sa mi u vás:-)
    Možno z palety:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A s dovolením som o vašom dome hneď urobila post:-)


      http://osblove.blogspot.sk/

      Vymazat
    2. Díky moc, vůbec nevadí, je mi potěšením :) A my zase máme (a ještě asi chvíli budeme mít) nedodělané jiné části, takže závěs úplně chápu.. A musím sebekriticky přiznat, že dveře a spousta jiných věcí jsou nápady muže, na které bych já sama ani neměla odvahu. Kolejničky pozjišťuju a dám vědět - je to v mužově režii.. Díky moc.

      Vymazat
    3. Ja bych taky moc prosila o info odkud je ten vodici system na posuvne dvere na stenu.;-) Uz pred nekolika lety jsem je chtela, ale nesehnala. A moc se mi u Vas libi. Pekne dny, Iveta

      Vymazat
    4. Pro všechny zájemce jsem od muže vyloučila odkaz na kovani pro posuvné dveře
      http://www.knk.cz/kovani-pro-posuvne-dvere
      Děkujeme za pochvaly...

      Vymazat
    5. My dekujeme za info! Pekne dny, Iveta

      Vymazat
  2. Mě to u vás tak baví! Pod rukama vám vzniká neopakovatelný skvost! P.

    OdpovědětVymazat
  3. Baruško, u vás je tak krásně! Každý nám odhalený kousek, ať už dodělaný nebo ne je nádherný. Jako celek to teprve bude pecka:-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád je to ještě napůl stavba a má spoustu neútulných zákoutí (a všude ty krabice :(), ale už se finále snad blíží.. Díky, Luci.. Jo, a mýdlo je úžasné - díky Tobě přecházím na přírodní kosmetiku..

      Vymazat
  4. Čím dál, tím víc mě váš dům baví. Jsem trochu alergická na domy, ze kterých doslova čiší moderna z důvodu dostatku peněz, ale jaksi jim chybí teplo, jiskra. Váš domeček tohle má a je to cítit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, vy jste na nás všechny tak hodné.. Snažíme se, co to jde, mít za málo peněz hodně muziky. K cíli je ještě dlouhá cesta, přes zimu to tady musíme trochu více zabydlet (textilem a podobně) a hned pak se na jaře vrhnout na fasádu a zahradu a ... za x let to snad bude :) Díky.

      Vymazat
  5. Jů, tady je hezky. Budu muset Alence poděkovat :-) a s dovolením budu chodit na návštěvu. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude mi velkou ctí.. Já se u Tebe taky kochám a inspiruju - dneska mám zálusk na čočkovo-kuskusový salátek :)

      Vymazat
  6. Ty dveře jsou parádní a kačenka i srdíčko nemají chybu. Naše kadibudka na chalupě srdíčko nemá a mě tam vždycky chybí.
    A dlažba po babičce, ta bude jistě super. My máme ze starého zbouraného domu schované smaltované cedule s číslem popisnýma pár dlaždic z pod kamen.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc díky.. staré věci se vzpomínkou jsou moc fajn, jsme v našem domě i městě přistěhovalci a díky těmhle věcem se člověk hned cítí líp.

    OdpovědětVymazat
  8. vy jste tak šikovní, a mít tak vaši tvořivost a odvahu, to bych si pískala :-) paráda, krása, útulno, máte to moc hezké!

    OdpovědětVymazat
  9. Leni, díky moc! Jen ty dny by mohly mít o pár hodin navíc :) Ono teda když se tak dívám na tu chodbu v reálu, je pořád spíše nedodělaná než dodělaná, ale nějak se mi to všechno nedodělané povedlo nevyfotit :D

    OdpovědětVymazat