pátek 11. března 2016

Designové matky




Kamarádka čeká v květnu miminko a poprosila mě, jestli bych ji pro něj neušila tři hračky. Že prý takové tři, jaké jsem před třemi lety ušila pro naší tehdy ještě nenarozenou Terezku. A černobílé. Protože černá a bílá jsou prý jediné dvě barvy, které je už čerstvě narozený chroustík schopen vnímat. 

Třikrát jsem zaplesala - nemůže být pro mě lepší zadání než ušít něco v mé oblíbené černobílé kombinaci. Dlouho jsem všechno promýšlela, procházela staré fotky, k už předem jasnému japonskému hmatovému míčku doplnila podle Terezčina vzoru muchláček. Jen na tu třetí hračku jsem prostě nepřišla. Takže mi v hlavě vznikla zebra. Co jiného, že, když v černobílé...

V hlavě zebra byla, ale malování přece jen není moje silná stránka a tak jsem ani po několika nákresech nebyla schopná vypotit zebru, se kterou bych byla spokojená. No nevadí, ze zebry je nakonec slon, podle mé oblíbené Bellet a ještě oblíbenějšího časopisu Marina Quilt.

Ale pozor: hračky nerozvíjí jen zrak pidi dětí. Ve slonovi je všito chrastítko, v muchláčku velká a v míčku malá rolnička. Loď je podšitá šustivým papírem, stejně jako slonovy uši a některé části míčku. Takže sluch. Hmat si může narodivší se prďolka trénovat na rozmanitých štítcích, lodním komínu, uzlících, slonově ocásku nebo uchopováním přesně pro malou ruku vymyšlených "uchopovadel" míčku. A že si děti procvičí i chuť o tom vůbec nepochybuji.. Žužlat se dá v podstatě cokoli - vše je pořádně a mnohonásobně prošito. Obzvlášť sloní ocásek a tunel u úpletu, ve kterém jsou všity dva velké dřevěné korálky, k tomu přímo vybízí. 

Všechny tři věci ve volných chvílích nahraju i na Fler - budou tam ve stavu "na objednávku do čtrnácti dnů", takže pokud znáte někoho s obydleným břichem, doporučuji...

Jen můj muž tu všechnu černobílou, hebkou a jemně zvonivou nádheru shrnul slovy: "Chudáci děti designových matek. Ani ty barvy si neužijou!"  :)


6 komentářů:

  1. Baru? Věnovala bys mi návod na ten míček? Všechny tři hračky jsou super!

    OdpovědětVymazat
  2. Nicol, dík :) Pošlu, pošlu...

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná práce, určitě se budou moc líbit! Já jsem takový míček háčkovala, na šití jsem si netroufla, ten Váš vypadá dokonale! :-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí, díky. Háčkovaný musel být teda makačka. Myslela jsem si, že pět hodin šití nic netrumfne, ale háčkování asi jo :)

      Vymazat
    2. No, časově to bylo určitě delší, ale při představě, že bych šila takové malé kousíčky, byl pro mně háček jednodušší:-) Ale třeba se k tomu jednou dopracuji:-)

      Vymazat
  4. Mohla bych poprosit o navod na hracky? Uchvatne jsou vsechny a ja rada tvorim, pro mimi mi to prijde uplne dokonale ❤️
    Muj mail: srbeckab@seznam.cz

    OdpovědětVymazat