neděle 31. ledna 2021

Nesrovnávat!




Často poslední dobou mívám pocit, že bych měla své šití více profesionalizovat, mít plán, strategii. Taky to zaklínadlo moderní doby "růst" mi někdy nedá spát. Člověk má pořád pocit, že pokud má být úspěšný, musí se jeho výkon zvyšovat a prodeje RŮST. Že musí vydělat víc, aby neměl výčitku, že nedorovná celý plat, který mu kvůli částečnému úvazku uniká. 

Stačí se podívat na sociální sítě úspěšných handmade značek - každý má mnohonásobně více sledujících, krásné fotky ve feedu, originální popis a každý den něco zajímavého ve stories. 

Začínám pak mít pocit, že pracuji málo, špatně, neorganizovaně a neplánovaně. Je tak snadné si začít připadat neschopně.

Přitom stačí se na sítě chodit jen inspirovat a ne srovnávat.

Uvědomit si, že šiju přesně tolik věcí, které jsem schopná prodat. Šít více bych už nestíhala. A že nemám v plánu skončit s mou hlavní prací klimatologa a nechci si na šití nebo cokoli jiného najímat další lidi. 

Dělat a šít věci, protože mě baví a ne proto, že bych měla. On ten vývoj pak totiž přijde sám.

Jednoduše: netlačit na pilu. Protože šití jako částečný úvazek má spoustu limitů, ale velkou výhodou je to, že NEMUSÍM, ale MŮŽU.


Konec mouder, já si to jen potřebovala sepsat - až zase budu mít potřebu se srovnávat...








První vlaštovky z nových látek ze Spoonflower: toaletka a peněženka Pokojovky (a vlk s mou oblíbenou hláškou od Jany Z lesa na úvodní fotce)



9 komentářů:

  1. Líbí se mi ten obrázek s vlkem, hodil by se mému manželovi :-) Asi bych se snažila stanovit si svoje priority, nebo to, na čem ti nejvíc záleží. Jestli jseš se současným stavem šití/zaměstnání spokojená, tak je to super. Pokud más pocit, že bys měla víc šít jenom proto, že se to tak očekává vzhledem k vývoji podnikání, tak to asi nebude pro tebe to pravé. Každý máme svůj vlastní a originální seznam priorit, držet se ho v době instagramové a facebookové je asi těžké, ale víc než nutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spokojená jsem a moc, jen je někdy těžké si uvědomit, že za poloviční čas člověk nemůže mít tak našlápnuto, jako vidí na jiných profilech. Bojuji s tím asi dlouhodobě, že mě baví dělat více věcí, holt je pak ale nemůžu dělat tak do hloubky. A občas červíček zahlodá :) Vlk je super, na mě pasuje dokonale ;)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Také nad tím často přemýšlím a srovnávám se. Mám to jako vy, šitím se nechci živit, chci si totiž šít co chci. A to by při zakázkách asi nebylo možné. Máte krásné výrobky a moc hezky nafocené. Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji za pochvalu.. Já mám pořád kritické oko, ale asi je to normální, jen se tím nesmíme nechat moc semlít. Tak držím palce, ať to jde :)

      Vymazat
  4. Barčo, toto jsem v sobě řešila a občas ještě řeším... Při práci na plný úvazek, blázen! Jen si to občas připomenout... Ale je fakt, že pod tlakem všech úspěšných, kteří se tím živí, člověk o sobě občas pochybuje. Teď nejčastěji řeším, zda stopnout objednávky na přání... Na jedu stranu jsem hrozně ráda, že si mě někdo najde... Na druhou pak, s ohledem na časové vytížení v práci, nemám šanci tvořit něco nového nebo to, co bych opravdu chtěla. V tom vidím posun a potřebu u sebe. Tak se rozhoduju...:-)
    Měj se krásně, zdravím z Polanky. Lucka

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, nejsme my dvě fakt dvojčata? Hádej, co už asi tak rok řeším? :) Šití na zakázku :) Ne, že by mě to nebavilo, vlastně mi to přijde super, že si každý vymyslí kabelku nebo batoh podle sebe. Tak nějak mi přijde, že se to k takovému šití v malém hodí. Ale někdy pak člověk stráví spoustu časy s maily, já pak mám při šití skoro vždycky strach, jestli to bude podle představ, a hlavně jak píšeš: při tomhle šití po práci pak není moc času šít podle sebe. A že šiješ i s plným úvazkem máš můj největší obdiv - já ty tři dny, co jsem v práci, neušiju ani ťuk. Taky zdravím a musíme někdy na kafe - až to půjde :) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za ty roky jsme zjistily, že máme hodně společného... :-) Na kafčo, čaj, cokoliv budu moc ráda.
      A jak píšeš, ty maily, stres, zda je to podle představ... Úplně přesně... Možná se k tomu časem rozhoupu. Ještě bych ráda svoje stránky, ale zase si říkám, že tam si mě už nikdo nenajde. Ale ta představa vlastního obchůdku se mi moc líbí. Tak třeba si o tom povykládáme osobně. :-)

      Vymazat
    2. Luci, OK, domluveno. Snad se na sever dostaneme letos častěji než loni, dám pak vědět.. A těším se! B.

      Vymazat