neděle 6. října 2019

Tři plus jedno naše Slunce







Na třídních schůzkách jsem si minulý týden vyslechla, že bychom se měli svým dětem více věnovat.

A tak jsme je v sobotu vzali do brněnského planetária a na zpáteční cestě koupili síť na pinec.

Možná žiju v nějaké zvláštní sociální bublině, ale neznám ve svém okolí nikoho, kdo by děti po příchodu domů odložil k počítači, mobilu nebo tabletu a večer jim pak jen dal pusu na dobrou noc. Myslím si, že i přes všechno to zařizováním a time managementem kolem aktivit dětí (těch organizovaných školou, školkou, městem, kroužky nebo i námi rodiči) se pořád věnujeme dětem hodně. Povídáme si s nimi, hrajeme hry, chodíme ven, občas se zadaří i něco vytvořit. A když je někdy na děti času málo, protože i takové dny jsou a budou, mrzí nás to. Myslím si, že ke své výchově umíme být i kritičtí a neustále se snažíme, aby dětem s námi bylo dobře a nám s nimi taky. Občas se nedaří, ale to k tomu asi patří.

Děláme co můžeme, co umíme a jak nejlépe to umíme.

A stejně je všude kolem nás neustále slyšet, jak děti zakrňují. Nezakrňují. A budou jednou umět věci, které my si teď ani neumíme představit. Koneckonců bez toho počítače se nejspíš taky neobejdou. Zavazování  tkaniček v éře beztkaničkových bot je mezi tím vším možná docela bezvýznamné.

...

Taky vás tahle neustálá kritika tak vytáčí?






Pozorování hvězd bylo úžasné, pořad Kouzelný útes sice trochu těžil z jů efektu promítání na kupoli, se scénářem si tvůrci příliš práce nedali. Ale líbilo se nám tam i tak. Sára vydržela více než hodinu sedět v sedačce a Terezka bude mít navždy Kraví horu spojenou se záhadným zmizením rodičů i sester před budovou planetária.






Pinec v kuchyni nemá chybu. Konečně využíváme výhodu našeho dlouhého a úzkého domu - a hlavně dlouhého a úzkého stolu. Pokud to u vás doma jen trochu jde, pořiďte si taky v Decathlonu za pár korun síťku. Děti vám pak budou zakrňovat o něco méně.





I na kuželky máme vhodný dům, ale ty zas někdy příště :)


4 komentáře:

  1. Pinec mě pobavil. My takhle hrajem bez síťky, dám na stůl třeba srolovaný ručník :D Ta síťka je ale lepší, asi na ni mrknu, díky za tip.
    Každý žijem svůj život tak, jak nejlépe umíme. Každý máme jiné priority. Někdo vás pomluví, že se málo věnujete dětem, Jiný, že chodíte do práce jen na pár hodin a doma si pak válíte šunky (věnování se rodině není práce).
    Hoďte kritiky za hlavu a žijte si svůj život po svém ;)
    Krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za podporu, máte úplnou pravdu. Když mě to ale jednou za čas nějak zvedne ze židle. Nějaký mezigenerační boj asi.. Šlo o kritiku všech dnešních dětí (kdyby jen našich, asi bych hlavu z písku nevystrčila ještě dlouho :)) Vždycky se "ti mladí" asi zdají horší než to bývalo. Taky přeji krásné dny!

      Vymazat
  2. Dobrý den, Barboro, jak už dlouho čtu Váš blog, vnímám Vás jako maminku, která se dětem věnuje hodně a vytváří jim doma krásné prostředí. Určitě se nemusíte cítit špatně, však ta učitelčina poznámka byla vyslovena spíš obecně, pokud se nemýlím. A že je to práce, mít větší rodinu, a není vždycky báječný den, to vím sama moc dobře. Nepodařilo se dneska, podaří se zítra. Mějte se pěkně!

    OdpovědětVymazat
  3. Lenko, děkuju, udělala jste mi obrovskou radost! Taky se mějte pěkně a hodně sil ke zvládání těch horších dnů přeju. A spoustu radosti z těch báječných..

    OdpovědětVymazat