čtvrtek 31. října 2019

Klimatoložka za šicím strojem






Tento rok je rokem změn a já se po devíti letech doma s dětmi vracím zpět na svou pracovní pozici meteorolog - klimatolog. 

Práci mám moc zajímavou, i když ze všech těch čísel jde někdy člověku hlava kolem. A kór teď mi - když jsem byla devět let mimo a všechno šlo mílovými kroky vpřed. 

Pracuji na Českém hydrometeorologickém ústavu v Brně.

Díky (nebo spíš žel) klimatické změně už dnes nemusím moc vysvětlovat, cože vlastně klimatolog dělá. Jen zrovna já pracuji spíše s daty z minulosti než s předpovědními modely. 

Pokud si někdo chce mou práci lépe představit, jde vlastně o neustálou práci s databází, kde jsou uložena měření všech různých meteorologických prvků (teplota, srážky, směr a rychlost větru, ...) ze všech stanic na území ČR desítky let zpátky. Je to obrovská hromada čísel, která se dá pro různé účely všemožně statisticky zpracovávat a pomocí geoinformačních technologií zobrazovat v mapě. Nová data (nebo i data archivní, klidně sto let stará) je potřeba do databáze nahrávat a kontrolovat. A manuální měření, kdy například teplotu vzduchu odečítá z teploměru pozorovatel, s měřením automatickým čidlem srovnávat.

...

Poslední asi půlrok žiji v mírné euforii z toho, že se mi plní sen a já můžu práci hlavou v oboru, který jsem vystudovala, zkombinovat s šitím. Přehrabovat se v datech budu tři dny v týdnu, dva dny budu mít na šití. Půl týdne práce hlavou, půl rukama. Nechtělo by se mi vzdát ani jednoho ani druhého, oboje mě baví .. 

...


A protože jsou místa, kde se šití s klimatem protíná, zahajuji svou novou etapu kapičkovou kolekcí z úžasné látky Šárky Honsové alias Wilburriny. A lepší název než je ten její - Svěží přeháňka - asi nevymyslím. 


...

Tak ať vás práce taky baví!






























8 komentářů:

  1. Milá Báro,
    máš to moc hezky vymyšleno - trochu řádu a práce a trocha relaxu a hobby... to bude určitě fajn! :-) Tak přeju zdárný a hladký pracovní začátek.
    Zdraví Jitka
    PS: ČHMÚ v Žabovřeskách? Bydlím za rohem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc díky za podporu, bude to asi místy i nestíhačka a sezení jedním zadkem na dvou židlích, ale zatím to vypadá parádně. Joo, v Žabinách, na Kroftové, tak třeba se potkáme🙂 B.

      Vymazat
  2. Přeji úspěšné vykročení, ať se daří vše skloubit, jak si představuješ! :-)
    D.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Lochta, tak to si kolegyňa môjho muža, len on bol SHMU a hydrogeológ:-)
    Teda bývalá, lebo po revolúcii, ako jediný z ústavu, odišiel na študijnú stáž do Holandska: odpadové jamy, čističky a kvalita vôd, no a potom sa stal živnostník:-)
    Robil monitoring Dunaja kvôli priehrade Nagymaros, monitoring vôd v Tatrách a úpravu vody na chatách, úpravu vody v priemysle, v potravinárstve, kúpalísk, bazénov a raz aj pre dialýzu, no ostal pri vodohospodárskom spravovaní kanalizácie a čističiek v okolitých obciach, ako jediný súkromník-živnostník na Slovensku :-)))
    Holt, hoci má ten hendikep v autizme, oporu má v manželke, ktorá profesiu zanechala a v Bohu:-)
    Nech sa ti darí!
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, tak to je super! Na ČHMÚ je dobře, ale na volné hydrologické noze určitě taky🙂 Vodě ve všech skupenstvích zdar😉 B.

      Vymazat
  4. Baru, moc ti to přeji. Je krásné, když můžeš vykonávat práci, do které se těšíš a zárověň si vychutnávat koníčka v podobě šití.
    Ať se ti daří na všech stranách.
    Kapičková látka je nádherná. Krásné taštičky.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc díky za podporu. Zatím si to užívám - jen ty dny by mohly být o pár hodin delší, ale to asi znáš :)

      Vymazat