pátek 3. května 2019

Špajz




Tak dlouho jsme se odhodlávali nechat si do snad nejkřivějšího rohu v našem domě vyrobit špajz na míru, až jsme skončili u IKEA skříněk a polic. Roh totiž není tak úplně roh a má více než 90 stupňů, navíc zdi zdola nahoru jakoby padají. Starý dům je holt starý dům. Původní vysokou skříň jsme proto vzdali - křivost by to jen podtrhlo.

Jednu neděli mě napadlo využít horních kuchyňských skříněk, postavit je na zem na nožičky, nahoru koupit smrkovou desku a stejné smrkové desky využít jako police. V pondělí jsme skříňky zajeli koupit, v úterý to Karel smontoval a já během několika večerů přestěhovala obsahy snad všech kuchyňských šuplat. Já nadšeně, protože doteď bylo všechno všude obsahem přetékající, muž už méně nadšeně, protože doteď nemůže spoustu věcí najít..

Kochám se neustále, přijde mi, že tenhle tmavý kout neskutečně prokoukl.

Pár fotek před a po..







Horní police zatím na svůj náklad čeká, líbily by se mi květiny, ale nevím, jestli je tam neutrápím temnem.

Původně jsem si do polic chtěla nakoupit pěkné sklenice. Nakonec mi ale přišlo, že bych za ně dala majlant, a že ty klasické od medu, kterých mám pěknou sbírku, poslouží taky dobře. Nálepka je z černé lesklé tapety popsaná bílou pastelkou. Víčka už se mi díky sklenicemi dobře zásobené kamarádce podařilo sjednotit do černé a bílé barvy, takže už jsou skleničky pěkně sladěné.




Poličkám na protější stěně - v cihlové nice - se díky novým skříňkám krásně odlehčilo. Konečně je v nich jen srovnané nádobí a ne všechno možné, co zrovna nebylo kam dát.

A ještě jedna fotka mimo špajz - zamilovala jsem se do tmavých utěrek, které nejsou po prvním použití celé flekaté. A taky do retro sifonovače, který jsme dostali od našich.






22 komentářů:

  1. Dobrý den, můžu se zeptat n název skříňky? Kout vypadá parádně..po.. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko díky moc, jsou to tyto dvě nástěnné skříňky METOD sešroubované k sobě:
      https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/S79287056/#/S99918049
      https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/S09287031/#/S09918039

      a pod nimi tyto nožičky, původně k obývakové sestavě:
      https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10293564/

      Pán v oddělení kuchyní koukal jak puk :)

      Původ desky dodám - ta není z IKEA - musím se poptat muže..

      Vymazat
    2. Děkuju moc, tak to mě nenapadlo, pořád hledám do naší šatny nějaké skříňky na drobnosti a něco takového by mohlo být ono...
      Katka

      Vymazat
  2. a ještě se zeptám na kuchyňskou desku, z čeho ji máte a odkud je a jestli jste s ní spokojená...? ta naše se pomalu rozpadá, tak rozmýšlím jaká bude nejlepší do dalších desetiletí...Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, omlouvám se, že píšu se zpožděním, snad si to přečtete.. Posílám odkaz na zdroj naší pracovní desky. Potřebovali jsme 80 cm šířku, takže jsme nekupovali klasickou desku (ty jsou většinou 60 cm), ale přímo spárovku, kterou muž zařízl a obrousil hrany. Olejovali jsme taky sami. Vypadá to celkem draze, ale brali jsme BC kvalitu dřeva (já sama bych nikdy od té lepší nerozeznala) a všechny tři části našich pracovních desek stály kolem šesti tisíc. Je to řešení nafurt, pže to je masivní dřevo, takže se kdykoli dá vybrousit.. Spokojená jsem moc! A teď ten odkaz:
      https://www.translignum.cz/eshop/detail-produktu/30/sparovka-dub-cinkovana-bc-tloustka-40mm-delka-1000-6000mm

      Vymazat
  3. Vypadá to jako velice povedené řešení :) Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Super to prokouklo, no jo, IKEA vždycky uspokojí okamžitý nápad, stačí něco použít jinak, než jak to bylo původně myšleno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, nejvíc šmrncu tomu dodá to prkno položené navrch:)

      Vymazat
  5. Máte to doma moc pěkné. Líbí se mi ty barevné zdi, neutrální a přitom útulné.

    Až budeme mít poličky v našem temném koutku, tak tam plánuji dát jednu dvě stínomilné pokojovky, které budu pravidelně střídat s jinými stínomilnými umístěnými na světlejším místě. Takže týden budou trpět a týden jim bude dobře. Když pojedeme pryč na delší dobu, tak je dám všechny na světlejší místo. jsem zvědavá, kdy se těch polic dočkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, a to je super nápad takové stěhování, to zkusím zorganizovat. A já to zase pravidelně obdivuju u vás. Ty lustry.. A kachličky. Koupelnu. Poličku (tu "fotící"). Kytky všude a spousta světla - paráda. Se mi ani nechce věřit, že tam je temný koutek:)
      Ovšem ta poslední věta... Máme to asi všechny stejné:) Ale když se pak (jednou za čas) dočkáme!!

      Vymazat
    2. Díky. A to ještě nikdo neviděl lustr v obýváku. To je teprve retro pecka :-))) a v ložnici zase romantika.

      Ono je vlastně fajn, že to někdy tak dlouho trvá. Protože ty vaše bílé konzoly si mi líbí víc než ty, co máme koupené, takže je asi budeme muset vyměnit.

      Vymazat
    3. A navíc poslední dobou často jezdí do Prahy tchán a ten je ultra rychlý. Ještěže jsem mu o těch policích neříkala, jinak by tam už byly.

      Vymazat
  6. Báro, moc se vám to povedlo. Líbí se mi to.
    Mám taky tmavší místa. Maminka mi náhodně koupila pěkně naaranžovanou levanduli a tak krášlím sušenýma kytkama.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky! Levandule je super, jen co ji nasuším, taky ji tam šoupnu :) B.

      Vymazat
  7. Pekné!
    Ešte by ma zaujímali tie čierne štítky na dózach, kde si ich môžem zaobstarať a tú raznicu na písmenká?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky :) Štítky jsou nastříhaná černá papírová samolepicí tapeta (u nás ji prodávají v papírnictví) a místo raznice je můj škrabopis bílou pastelkou..

      Vymazat
    2. Ďakujem:-) Mimochodom, genialita vášho riešenia je v tom, že ste dali tie isté skrinky, ako sú v zostave linky, však? A tie drôtené police sú very in a top, ak to nie je String tak ako ste k ním prišli, u Luckylimit?

      Vymazat
    3. Jojo, jsou to stejné skříňky jako ty spodní kuchyňské. Drátěné konzoly jsou z IKEA, pořizovací cena velice příznivá.. String je nádherný, jen na něj asi budeme ještě chvíli šetřit..

      Vymazat
  8. Chtěla bych se zeptat, jak velký je otvor v konzole. Z údajů na stránkách IKEA mi to není jasné. Máme tady dvě dubová prkna na víc, výška 2.5 cm a hloubka 28 cm, délka není podstatná. Šla by do těch konzol?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, myslímže šla, otvor je 30 krát 2,7 cm. Tak to mám radost, že police nakonec budou :)

      Vymazat
    2. Děkuji za rozměry.

      Ta prkna máme už dva roky :-) Měla být jinde, teď mají být nad stolem v obýváku.

      Vymazat