pondělí 7. ledna 2019

Povánoční




Přípravy na pondělní Štědrý den jsme letos díky sobotě a neděli zvládali levou zadní. A kdybych se (zase) na poslední chvíli nerozhodla velkou část dárků vyrábět, dovedli bychom to nejspíš k úplné dokonalosti. Takhle trochu stresu předem bylo.

Gradoval, když jsem v deset večer 23.12. zjistila, že se mi zdrcla vánočka a že nemůžu najít visačky na dárky, které jsem začátkem prosince namalovala a pak před holkami geniálně ukryla. (Před půlnocí jsem je našla, dárky balila jen do dvou a vánočka nakonec byla sice nízká, ale krásně vláčná:))

Hysterie propukla jen jednou, když Terezčinu tučňákovi těsně před štědrovečerní večeří upadla papírová mašle, kterými Terezka několik plyšáků na slavnostní večer nazdobila. Polívka stydla a my stříhali novou mašli.

Holky díky letošním handmade Vánocům připustily, že dospěláci někdy Ježíškovi mohou trochu pomáhat. Původ ježečka ale prozrazen nebyl a holky ani na chvíli nezapochybovaly, že je z Ježíškovy dílny. Ježeček byl Terezčiným jediným přáním. Byl schovaný až vzadu za stromečkem, a tak to bylo chvíli napínavé a už už se schylovalo k další hysterii..

Sára si přála kačenku do vany a celý prosinec to na všechny strany hlásila. Když si ji vybalila, už ji ostatní dárky nezajímaly. Šťastné to dítě a šťastní my, neboť našim letošním hlavním darem byly po třech letech ve staronovém domě konečně nové vchodové dveře. Dárkový rozpočet byl tudíž omezený. A šicí stroj nezahálel :)

Jako každý rok byly i letos naše Vánoce hodně o návštěvách, a ty v našem případě znamenají cestování přes půl republiky. Stihli jsme toho hodně, i už skoro tradiční běžky na Pustevnách a echt tradiční tišnovský Silvestrovský špekáček v letním kině. Až jsem si říkala, kde je ten vytoužený pasivní odpočinek.

Naštěstí holky sice chodily extra pozdě spát, ale o to déle spaly ráno, a já si tak (po letech?) zase mohla vychutnat dlouhá líná rána. A hlavně, dvě ze tří holek odjely na Nový rok na PĚT DNŮ k babičce..














Bilancovat loňský rok raději nebudu, stalo se spoustu dobrého i horšího, některé věci ještě zpracovávám.

A jediné mé letošní předsevzetí zní: zpomalit. A těšit se i z obyčejných věcí, které mě někdy neskutečně prudí. Být více spokojená. Jak mě nabádá muž: pozitivněji myslet. Možná na to úplně nevypadám, ale jsem někdy neskutečný negáč.

Už teď vím, že mi to nepůjde, ale chci to zkoušet. (Taky chci zkoušet nejíst čokoládu, ale ta mi s tím právě pomáhá, tak nevím)

Vám všem přeji v novém roce zdraví a lásku (zbytek už pak půjde sám). A taky trochu té pomalosti a spokojenosti..

9 komentářů:

  1. Miluji váš domeček, má krásnou atmosféru, naší snad budoucí novostavbu bych ladila do podobného stylu. Závidím babičky, co si půjčí děti na pár dní, možná to letos v létě na pár dní taky vyzkoušíme u naší (sice už starší, ale má pomocníky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matildo, díky za takovou pochvalu:) Babičky jsou nejskvělejší, to jo. Tak přeju ať to v létě vyjde, není lepší regenerace..

      Vymazat
  2. Krásně shrnuto a moc pěkné fotky.
    Babičky nám už nefungují, ale přeji ti je a obdovuji tvé krásné šití.
    A zpomalit? Kéž by se podařilo. Čokoládu uričtě nevyškrtávat ze seznamu veledůležitých věcí!!!
    Krásné dny plné pohody a štestí.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, veledůležitá je, já ale nedokážu zůstat u čtverečku :) Taky přeju krásné pohodové dny..

      Vymazat
  3. Požehnaný nový rok!
    Ten váš dom je best one! Mali vás už dávno nafotiť s ním do časopisu!
    Tradičná aj moderná rekonštrukcia, a aj ked sme navlas rovnako zmýšľali, ste nás celkovo predčili nielen hlinenou omietkou, tradičným a aj retro nábytkom, ja som sa zamotala v IKEA, ale celkovo odľahčenejším technickým riešením, hlavne dotiahnutejším. Môj muž nedokončil posúvne dvere, schody musíme mať obmurované kvôli synovi autistovi atd.
    Ja som tento rok opustila desiatky rokov trvajúcu záľubu v časopisoch o bývaní, sklamaná z toho, ako málo originálne a hlavne pravdivo sa býva a čo sa podsúva ako pekné...
    Tvoja obdivovateľka Alena V. z už bývalého blogu otcovdom,pa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, tolik chvály, moc děkujeme.. Já teď časopisy moc nestíhám, dokonce i z "Bydlet jako" jsem viděla jen pár dílů, ale jako inspiraci je mám ráda. My se nakonec musíme skoro vždycky porozhlídnout po levnějším řešení nebo přímo vyrobit sami, proto nám taky všechno tak dlouho trvá. Nedokončeného toho taky máme pořád hodně. A mě se Váš dům náhodou moc líbí..

      Vymazat
    2. A taky přeji požehnaný nový rok..

      Vymazat
  4. Barčo, měli jste to moc pěkné! Úplně sálá klid a pohoda, i když jsi měla nervy:-) Děti na pět dnů pryč... páni, to se u nás asi nikdy nestane... :-) Úplně už se vidím, kolik bych toho udělala. I když, aktuálně, co jsem týden v práci, bych si asi lehla a spala.. :-) Barčo, krásný nový rok i vám! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, děkujeme.. Já už si právě radši neplánuju, co všechno udělám, pže pak mám pocit, že toho stihnu málo. A neboj se nic - budou tábory :) Držím palce v práci, musí to být mazec..

    OdpovědětVymazat