pondělí 30. září 2019

Nová předsíň - lavice






Zamilovala jsem se do barevně čalouněných kousků nábytku.

Muž rád recykluje všemožná prkna, fošny a trámy, kterých na zahradě pořád máme dostatek, já zase látky, jejichž odstřižků mám plnou krabici.

A tak vznikla nová lavice ze starého dřeva s podsedákem z barevných látek, takové naše společné dílo..





Muž si vyhrál s rybinovými  spoji, já několik dnů skládala k sobě čtverečky látek o straně 7 centimetrů.

On hemzá na své truhlářské nepřesnosti, já (opět) neprošla zkouškou prošívání topu na vatelín. Můj obdiv mají všichni, jimž se látka nevlní a neposunuje. Mám kráčející patku a měla jsem fest našpendleno. A stejně nic..






Objevila jsem ale jedno z dalších kouzel patchworku: ke každému použitému kousku látky mám v hlavě vzpomínku. Použila jsem látku s drobnými tyrkysovými kytičkami, kterou mi kdysi přivezla švagrová (tušímže odněkud ze Skandinávie), látku s tyrkysovými kapkami/lístky, ze které jsem šila peněženku, která to dotáhla až do Top výběru na Fleru, nebo biobavlněnou látku Ipanema, za jejíž fat quarter sadu jsem v brněnském Šití nití utratila své první šitím vydělané peníze. Pak taky látku s mráčky, ze které mám svou současnou peněženku. Což možná nebyl až tak dobrý tah, neboť si několikrát denně myslím, že jsem peněženku nechala na lavici ležet. Jsou tam i látky mé oblíbené Šárky Wilburriny, Lotty Jansdotter, nebo vzorky látek, které mi dárkem poslali z Peonygarden a EllbyEll.







Je tam všechno a já mám děsnou radost, že naše domácí "kutilství" na každého dýchne hned při vstupu do domu...



19 komentářů:

  1. Je moc krásná, jak lavice, tak ten podsedák. Už se těším, až to uvidím naživo.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi to líbí. Obojí je originální a podsedák krásně barevný.

    Já myslím, že jsi šila z hodně silného vatelínu a to jde z principu těžko. Takže to máš prošité jen bodově, ne? To vlnění mi přijde docela běžné. U dek je potřeba prošívat vždy z jednoho směru, aby se látka shrnovala jedním směrem, takže je to u všech švů stejné. (prošívat vždy zleva doprava, tam to ukončit a začít zase zleva, nikoliv šetřit nit a čas a šít zleva doprava a pak zpět zprava doleva) Taky hodně natahovat. Možná je kráčející patka lepší, ale šiju normální a jde to.

    Chystám se už několik let na patchworkový podsedák na chalupu. Vymyslela jsem, že top quilt podšiju tenkým vatelínem a ze spodní strany dám látku, taky podšitou vatelínem a tyhle dvě látky vyztužené vatelínem spojím v podsedák. Právě proto bych se vyhnula moc tlustému vatelínu a zároveň si užila efekt quiltování. Díky za nakopnutí musím se do toho časem pustit,

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, jsi zlatá, moc díky za tipy.. Mám uvnitř ještě molitan a vatelín jsem nakonec odpárala úplně. Ale máš pravdu, že jsem se snažila šít tam a zpátky 🙁 No, musím to pořádně nastudovat, pže mě to jinak děsně bavilo a tohle mě kapku znechutilo. Tak držím palec na chalupářský podsedák a moc díky za rady..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to tak dělala než jsem přišla na to, že to hrozně zlobí.

      Vymazat
  4. Jééé, to je parádní! Vůbec ta vaše souhra, společně jste vytvořili moc krásný kousek :) A pro mě je to čest, že tam s vámi můžu tak trochu být, a ještě s Lottou, no prostě blaho ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, bez Tebe by to nešlo přece 🙂 Moc diiiik!

      Vymazat
  5. Je to nádhera.Oboje.Moc se mi líbí látky.

    OdpovědětVymazat
  6. Baru, to je nádhera, i lavice i podsedák. Obdivuji, že si vzpomínáš, kde která látka je. Když procházím zbytky klubíček, málokdy si vzpomenu, co jsem z toho pletla/háčkovala, ale když potkám svůj výtvor na někom, hned jásám, jé, to znám:-)
    A šití, to je pro mě vyšší dívčí, tak tu u tebe a Evčikotule vzdychám a achám a chtěla bych to taky umět.. plést mě naučila teta jako malou, háčkovat sama, paličkovat též, dřevo, šití, proutky(papírové ruličky) bych ráda, ale nezbývá čas/síla/chuť a to nezmiňuji, že bych chtěla nastudovat o zahrádkaření či včelkách, které snad jednou budeme mít.
    Krásné šití.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se trochu divím, normálně mám paměť spíš špatnou. Asi mám v hlavě jen ty látky 🙂 A co se týká plánů, mám to úplně stejně - chtělo by to delší dny😉 Tak držím palce, ať aspoň některé časem vyjdou..

      Vymazat
  7. Vypadá to krásně, dovedu si představit, jakou z toho máte radost.
    Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky.. Pokaždé, když vejdu do předsíně, srdce mi poskočí :)

      Vymazat
  8. Super výsledek a moc jim to spolu sluší!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem je taky stokrát přeskládala :) Luci, dííík..

      Vymazat
  9. Opravdu krásná práce - lavice i sedák! Tohle jsou přesně ty věci, které z obyčejného domu dělají *domov*.
    Krásný podzim :-) Jitka

    OdpovědětVymazat
  10. Jé, no to se krásně poslouchá, děkuju.. Doteď byla naše předsíň děsná a musím říct, že na tom něco je, že to má být nejkrásnější místnost domu. Se pak hned domů radostněji vrací. Taky přeju krásný podzim.

    OdpovědětVymazat