středa 27. února 2019

Zimní Šumava 2019






Sedm dní v šumavském Stožci a v okolních bílých stopách. Okruhy větší, menší i úplně nejkratší (po Stožecké louce) pro ty nejmenší běžkaře. Terezka poprvé - pár set metrů - na běžkách, Klárka už mazácky s babičkou a dědou čtyři dny na plnohodnotném výletě (včetně hospod a nepočítaně horkých hrušek).

Ve vedlejší vesnici malý vlek, kde Klárka zvládala jezdit sama a my na ni jen zpod sjezdovky každou jízdu mávali se Sárou ze saní. Terezku Karel za dva půldny naučil točit obloučky, takže příště už pod sjezdovkou se Sárou nejspíš budeme sedět samy.

Dva dny sněžení, zbytek sluníčko. Karlova angína a moje tři dny na běžkách sólo (naučila jsem se alespoň trošku mazat, trošku..).

S malými holkami jsme se střídali po půl dnech, díky našim a ségře s Tomem, jsme tak nehlídací půldny mohli jet na běžkách spolu. Díky, díky, díky.. My chvíli nemuseli řešit pitíčka, svačinky a mrčeníčko a holky si dosyta užili sáňkovačku, sněhuláky, iglů před chatou, kopání cestiček ve sněhu (nejoblíbenější) a taky místní skvělé infocentrum se spoustou aktivit pro děti.

Sněhu bylo mraky, a tak teplá odpoledne vůbec nevadila, moc příjemné to bylo. I na kafíčka před chatou došlo. Jediné, čemu sluníčko nepřálo, byl led na Lipně, kam jsme se chystali na brusle. Tak snad příště.

Moc hezké to bylo: počasí, chalupa, společnost i sportovní vyžití. To potom ten únor dostává úplně jiný rozměr..




Denně upravované stopy v Německu

Zaniklé osady Mlaka a Kamenná hlava - neskutečný duch místa..

Taky vidíte tu cestu mezi (bývalými) domy?


Přemýšlím, jestli mě více zaráží to, jak "osídleně" krajina vypadá i desítky let po vysídlení, nebo to, jak rychle si příroda bere svou tvář zpět. Tady platí totiž obojí..

Terezčina první jízda na běžkách


Podmáčená louka u Soumarského mostu plná malých meandrujících potůčků

Teplá Vltava u Soumarského mostu


Další zaniklá vesnice - Krásná hora





Schwarzenberský plavební kanál

Akvadukt


Plešné jezero a jezerní stěna nejvyššího vrcholu Šumavy Plechý


 Tučňák a iglů - Karlovi po třech dnech antibiotik otrnulo a chopil se lopaty

I děda se do něj vešel:)

Noční kouzla s čelovkou


Po obědě spát odmítala a pak vytuhla pod sjezdovkou :)



Sáňkařská skupina



Naše bydlení


A výhled z okna na Studenou Vltavu


8 komentářů:

  1. Barčo, nádhera!! Krásně jste si to užili, holky jsou šikulky a ta fotka s malou jak spí na sáňkách je nej!:-D Dáš nám tip na ubytko? Je to i na léto? Děkuji za zprávu a pa. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, je to i na léto a úplně si to tam s dětma umím představit - je tam stezka lesem pro děti, skvělé íčko přím ve Stožci s aktivitami pro děti, kousek odtud skály (ty naše holky baví vždycky:) a hlavně krásná asfaltová stezka po rovince kolem Vltavy ideální na kolo nebo brusle (15km - byli jsme tam loni a je to nááádherné). Ubytko tady: www.chalupa-stozec.cz. B

      Vymazat
  2. Baru nádhera! My doufáme, ze zima na Šumavě ještě 14 dní vydrží a my se budeme moct kochat stejně jako vy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, na Šumavě určitě vydrží, bylo tam sněhu mraky.. Držím palce. Užijte si to! B.

      Vymazat
  3. Barčo, nádherná zima. Nejlepší je spící Sára. Klárka s Terezkou jsou šikulky, že zvládají běžky.
    Včera jsme se vrátili za Rakous. Máme to blíž, než na Šumavu. Taky krásné a zasněžené kopečky. A vzpomněla jsem si na váš návrat a ihned vše vybalila, vyprala a uklidila.
    Krásné dny. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, závidím! Nebýt těch šesti stupňů doma taky jsem to měla v plánu.. No co už.. To pak to pondělí musí být úžasné! Klárku baví sjezd asi víc, ale babička s dědou jsou velká motivace. Jede už (prý) rychleji než oni, navíc ty hospůdky po cestě a možnost být chvíli za jedináčka - kdo by odolal:)? Taky měj krásné dny. B.

      Vymazat
  4. Какая красота!!! Необыкновенное синее, синее небо.

    OdpovědětVymazat