pondělí 14. srpna 2017

Letní šaty last minute - návod


Chtěla jsem je ušít tak o měsíc dříve, nejlépe už v první polovině června. Povedlo se v půlce července a nafotit až teď. Příště si šití naplánuju na únor a třeba to do června vyjde :)

Střih jsem obšlehla z úžasných HM šatiček, které měla Terezka půjčené od kamarádčiných holek, když si u jejich bazénu totálně zmáchala svoje. Je děsně jednoduchý a postup vlastně taky - třeba se ještě chystáte na nějakou přímořskou dovolenou, kam se podle mě přesně hodí. Ušito máte  do dvou hodin.


Velikost těchto je asi 110 - 116 (4-5 let) , když ale střední část (40cm) o pár centimetrů prodloužíte nebo zkrátíte, můžete si velikost lehce přizpůsobit podle svých potřeb. Vše ostatní bych ponechala stejné.

Budete potřebovat:

- 60 cm látky šíře 110 cm (bavlněné plátno nižší gramáže nebo rovnou popelín)
- 30 cm gumy (šířka max. 1 cm, spíše užší)
- dvě bavlněné tkaničky do bot v barvě ladící k vaší látce



1 - vytvořte střih a při jeho obkreslování na látku (dvakrát - přední a zadní díl) přidejte 1,5 cm, na horní hraně (výstřih) 2 cm.

2 - dejte díly lícovými stranami k sobě a sešijte boky (na obrázku jsou tmavě zelené). Ideálně overlockem, stačí ale i obyčejným strojem a začistit cikcakem.

3 - založte spodní hranu šatů. Tady nesežehluji, zahýbám prsty přímo před patkou stroje. Nejprve půl centimetru, prošiju, a pak ještě jednou: o kapku více než půl centimetru.

4 - založte oblouk ve tvaru U, který vznikl sešitím předního a zadního dílu pod rameny - postupujte stejně jako u spodní hrany (jde to o kapku hůř, protože oblouk je o poznání větší)

5 - na horních hranách vytvořte založením  (2 krát 1cm) tunel. Tím provlečte gumu  - jednu na předním díle, jednu na zadním díle. Na začátku a konci tunýlku gumu k šatům přišijte.

6 - ramínka jsem umotala ze dvou bavlněných tkaniček do bot :) Svázala jsem dvě tkaničky uzlíkem, smotala každou zvlášť proti směru hodinových ručiček a pak je nechala zamotat do sebe (po směru hodinových ručiček). Vypadají tak ramínka jako bavlněný provaz, na každé straně s uzlíkem. Mám každé ramínko dlouhé asi 13 cm, raději ale šaty dítěti přiměřte a délku ramínek si určete individuálně. Přišijte ramínka na okraje výstřihu a máte hotovo.


Tahle látka mě uchvátila, je tak nápadně nenápadná, jednoduchá a geometricky negeometrická, že jsem z ní musela ušít šaty i pro Klárku. Látku jsem objednávala tady. Střih je stejný jako u těchto družičkovských (Burda 2/2006, střih 141 + kolová sukně). Jen ty modelky se čím dál tím měně chtějí fotit..


9 komentářů:

  1. Ahoj povedené šatičky, holkám to sluší a letos určitě využité.
    Hezký zbytek léta.Svaťka

    OdpovědětVymazat
  2. Baruš, šatičky jsou krásné. Látka mi nejde přiblížit, ale tuším, že ji mám doma taky:-) Už měsíc a půl nařezanou na deku:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jsou to takové malé nepravidelné bílé čárečky. Je úžasná a myslímže máme stejný vkus, takže ji určitě máš :) Deka z ní bude skvělá! Já teprve letos v létě dokončila deku rozešitou z loňského léta, takže buď v klidu..

      Vymazat
    2. Aha, tak já mám asi podobnou, jen minimini obloučky jakoby:-) http://www.mojelatky.cz/www-mojelatky-cz/eshop/2-1-BAVLNENA-PLATNA/117-2-chevrony-trojuhelniky-geo/5/15074-Tmave-modre-mini-kopecky
      Jo, deka počká... jen já mám nastříhané už tři:-) a tak jsem se na ně těšila, ale pořád šiju obaly a ne a ne vše dokončit, vždycky střihnu další...:-)

      Vymazat
    3. Tuhle kopečkovanou už jsem taky měla v košíku, ale musela jsem se ovládnout a vyhrály pro tentokrát čárky :) Já to mám s tímhle začínáním se vším, začnu x věcí najednou a nevím kam dřív..

      Vymazat
    4. Mluvíš mi z duše:-D

      Vymazat