středa 31. května 2017

Ferdinandovy zahrady



U šití poslouchám často Český rozhlas Dvojku. Dost lidí považuje tuhle stanici za rádio pro důchodce (no dobře, hudba spíše nic než moc), já mám ale ráda podle mě inteligentní moderátory, dopolední výběr hostů i večerní čtení na pokračování. 

Dnes jsem vyloženě u vytržení, protože dopoledním hostem byl pro mě dosud neznámý Ferdinand Leffler, zahradní architekt. Úžasný člověk, skvělé povídání - Sára mi během té hodiny málem snědla krejčovský metr, ale jinak byla hodná a dopřála mi poslech. Pustit si jej můžete tu.

Tenhle skvělý člověk má v České televizi pořad s názvem Ferdinandovy zahrady. Po obědě jsem zhltla první díl a vytržení trvá a roste! 

Sázet původní druhy ovocných stromů, jedlé keře, žádný kačírek. Stávající stromy a krajinu respektovat, kameny použít z blízkého lomu. Definitivně jsem se rozhodla pro vyvýšené záhony (to bude mít muž radost :)) a pro více suchých zídek (to bude mít opravdu radost). Kamenů jsme totiž při rekonstrukci našeho domu našli tuny a on je odmítá naložit na kontejner a nechat odvézt. Dávám mu konečně za pravdu. Osadím je jahodníkem..

10 komentářů:

  1. Barunko, držím palce - doufám, že vytrváš! A moc děkuji za taštičku-zapomnělas udat cenu, tak to prosím naprav-b.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám to tak, túto jar sme z lesa vláčili vápenec a z lomu bridlicu...so záhradou sa zžívam, alebo ona s nami...Ferdinandove záhrady ma tiež dostali:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona s námi - tak to u nás přesně sedí.. Je mi ji místy líto, jak jsme ji zanesli hromadami všeho stavebního materiálu. Ale už ji postupně osvobozujeme.

      Vymazat
  3. Zrovna o víkendu jsem zkoukla několik dílů Ferdinandových zahrad.Je to úžasné, snažím se už asi rok do mé zahrady sázet původní rostliny,keře a stromy a tenhle pán a jeho pořad se mi tím pádem moc zamlouval. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to skvělé, nám už chybí jen poslední díl a trochu mě mrzí, že jich je jen osm :)

      Vymazat
  4. Taky posloucham dvojku, hlavne dopoledne, hudba se mi tam dokonce tak napul i libi:) Vcera me ten rozhovor nadchnul, diky za tip na Ferdinandovy zahrady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, já mám takovou radost, když má někdo radost z mého tipu - díky. Mě se líbí přesně tak napůl - podle mě by mohli hrát pořád tak jako v nočním proudu po půlnoci :)

      Vymazat
  5. S ČR dvojkou to mám hooodně podobně. Mě ty hlasy moderátorů tak strašně moc uklidňují a čtení, rozhlasové hry a tak to je úplná něha- Pohádky v rádiu jsem měla ráda už jako malá... Zahrady jsem letmo postřehla a budu je muset pustit mému drahému, ten se dal letos hodně na zahradničení a nechává zahradu právě tak nějak žít svým vlastním životem a jen na to všechno nepatrně dohlíží, bude se mu to určo líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju permakulturní díl - je tam hodně vtipný zahradník :)

      Vymazat