čtvrtek 2. února 2017

Vztek

Dneska místo plánovaného dopoledního šití Terezčin vzteklý záchvat na Klárčině logopedii. Řvala jak tygr, válela se po zemi, kopala nohama, házela legem. To vše kvůli tomu, že si s koníkovým legem ještě chvíli chtěla hrát. 

Pak cesta zpět zasněženým Tišnovem s kočárem, bobami a řevem na celé město.Chyběla mi jedna ruka za kterou bych ji táhla. Vylízala z bobů, vyzouvala si boty, svlíkala bundu, vyrážela zpátky k logopedii.  To dítě se nezdá, ale umí to rozbalit pořádně nahlas. Školku jsme nestihli a za tohoto stavu stejně nemělo cenu ji tam dávat.

Prošla jsem si několika fázemi od snahy zvládnout situaci v klidu, přes snahu nevšímat si jí a nechat ji vyvztekat (což ale uprostřed budovy plné lidí jde dost těžko). Pak totální bezmoc a slzy v očích. A teď vztek. Na sebe i na ni. Co jsem kde udělala špatně?




Kabelka pro kamarádku a nový polštář do našeho obýváku ze zbytků látek. Kakao a doufat, že mě vztek brzo přejde a dojdu do další fáze, kdy si budu ochotná připustit, že nemáme doma nejstrašnější dítě na světě, ale jen tříletou dozrávající osobnost, která prochází obdobím vymezování sebe sama. Bude mi to ale nejspíš chvíli trvat..




9 komentářů:

  1. Logopédia, alebo terapeut, hoci aj fyzioterapeut, alebo aj iný odborník je účinný práve v tom, že je ,,dobrým hosťom,, v živote dieťaťa.
    Syndróm ,,hosťa,, sa využíva aj v psychologickom prístupe.
    Syndróm ,,dobrého hosťa,, do života Klárky možno spustilo u Terezky ,,prehnané reakcie,, na tejto pôde, kde si uzurpovala aspoň hračku, keď už nie ,,dobrého hosťa,,. Možno chcela, aby sa aj s ňou niekto odborne ,,zaoberal,, :-)
    Chcela by som ešte raz poprosiť o radu s posúvnymi dverami: kde Tvoj muž zohnal vodiace koľaje na ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vankúše fakt božie, ale aj taška je mimoriadna:-)

      Vymazat
    2. Ali, děkuju:) Za pochvalu i za radu. Něco na tom asi fakt bude, je pravda že minulá scéna byla v podobné situaci, kdy jsem já s Klárkou zůstavala ve školce na předškoláckou přípravku a ona měla jít s mužem na keramiku. Taky prý řvala celou cestu. Asi se nad tím zamyslím a vymyslím něco speciálně jen pro ni :) Díky. Odkaz na lištu: http://www.knk.cz/kovani-pro-posuvne-dvere

      Vymazat
    3. Ď za odkaz:-)
      Po tých rokoch praxe pri mojich mi niekedy hneď naskočí ,,vnútro,, tých detí, tak snáď som sa strefila:-)

      Vymazat
  2. Jo Baru, u nás to je teď stejný...Tyhle záchvaty jsou vzácné, ale když už, stojí rozhodně za to. Ovšem hlasité, ukňourané (a sakra otravné) dohadování o blbostech je na denním pořádku. Ovšem nechápu proč se ty tříletý bytosti potřebují vymezovat třeba k tomu, že se běžně v zimně nosí ponožky, to nechápu :-D (To teď vede u nás - každý ráno ji tlačí ponožky, tlačí rukavice, překáží rukávy bundy, atd.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a polštáře jsou boží!

      Vymazat
    2. Nicol díky.. Taky běžně řešíme barvu kalhotek :) Klárka tohle období asi nějak přeskočila nebo co..

      Vymazat
  3. Baru, kabelka i polštáře jsou úžasné! Se vztekem zatím taky moc bojovat neumím, ale moc se mi líbí koncept nevýchovy – znáš? Jestli ne, tak zkus mrknout sem https://www.nevychova.cz/blog/ mají tam něco i o vzteku. V podstatě je to o tom, že se snažíš dítě pochopit, stát při něm a snažit se najít řešení společně s ním, což mi přijde moc fajn :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hani, díky za tip, trochu jsem o tom kdysi četla, ale nic moc podrobného. Kouknu. Právě mě štve, že jsem až doteď s Terezkou byla schopná všechno vykomunikovat, ona je většinou úplně v pohodě. Jen v těchhle situacích to jde dost těžko. Za námi v čekárně další dítě, za deset minut jsme měli být ve školce a Terka se odmítala pustit kyblíku s legem. No sranda. Ale mrknu, třeba tam najdu něco i na tyhle situace:)

    OdpovědětVymazat