pátek 17. února 2017

Co na fotkách neuvidíte..


.. aneb rozměry, detaily a vnitřek kabelek


Můj nejoblíbenější rozměr kabelky, do které se vejde všechno, co potřebuji, a zároveň nepůsobí moc obrovsky, je 40 x 30 cm, dno 10 cm. Délka uší je něco málo přes 60 cm, každopádně tak, aby kabelka nesená za ucha v ruce neblemcala po zemi. Popruh je délkově nastavitelný, od asi 78 cm po asi 132 cm. Je na karabinách, takže pokud se vám zrovna hodí kabelka bez popruhu, odepnete jej a necháte doma.



O kapku menší kousek je třeba tato kabelka s vlaštovkami: 35 x 25 cm, dno 9 cm.



A pro změnu o kapku větší kousek (42 x 33 cm, dno 10 cm) je  kabelka s kočkami. Tam už se vejde kde co, možná i menší nákup..


(Mimochodem, vlaštovky a kočky jsou poslední dvě kabelky za původní cenu 900,- a jsou stále bez majitele :))




Uvnitř kabelky jsou standartně dvě nabírané kapsy a jedna menší kapsička třeba na mobil. Vyzkoušela jsem různé druhy, velikosti a počty kapes a tahle kombinace se mi osvědčila nejvíc. Ani moc ani málo, do nabíraných kapes se vejde spousta věcí, ale když je náhodou máte prázdné (což se asi často nestane), nikde nepřekáží. Jinému počtu, rozměru, ani typu kapes se ale nebráním..







Zipový díl v mých kabelkách je na křidýlkách, pečlivě vyměřen tak, aby ani při nošení kabelky nezapnuté nezakrývaly křidýlka vstupy do kapes. Jezdce zipu se snažím vybírat dostatečně velké - pro pohodlné zapínání a rozepínání.





Uši jsou dohromady asi sedmkrát prošity, a tak se mi zatím nikdy nestalo, že by upadly nebo něco podobného. A to ve svých kabelkách často nosím slona.





Co u kabelek standartně není, ale (bez příplatku) může být, je všitá karabina na klíče. Další praktická věc, kterou můžu ke kabelce nabídnout, je kabelkový miniorganizér ze stejné látky jako je kabelka (viz první fotka od shora). To už ale za 200 Kč navrch.

Nedávno jsem šila kamarádce kabelku na kočár. Dlouho jsem promýšlela, jak to udělat, jak ji na kočárek přichytit. A nakonec jsme vymyslely to nejjednodušší, co šlo. Jen přehodit karabinu a půlkolečko na popruhu. Karabinu dát na část popruhu všitou do kabelky a půlkolečko na popruh. Dá se tak kabelka karabinou pověsit  na poutka na madle kočárku.


Co na fotkách už vůbec neuvidíte, je výztuha. Vyztužena je jak vnější část, tak podšívka. Dlouho jsem tuhle kombinaci výztuh ladila a jsem na ní hrdá. Taška je díky nim pevná a krásně drží tvar, vlastně vůbec nevypadá "hadrově", i když hadrová je:). Výztuhy jsou kvalitní (a drahé - že by zase ta sebeobhajoba?), a tak ani po pár týdnech nepovolí, nezvlní se ani nic podobného jako jsem zažila u výztuh typu ronopast.

Kabelka se dá vyprat, doporučuji v ruce. Koženku lze otírat vlhkým hadříkem, látkovou část očistit jemným kartáčkem a nechat na vzduchu oschnout. Látková část se dá na střední teplotu vyžehlit, jen dávejte velký pozor, abyste ani špičkou žehličky nezavadili o koženku. Taví se. Pozor taky na zipy.

Snad jsem na žádnou důležitost nezapomněla, v plánu mám řádku nových kousků, ať máte z čeho vybírat. 

A příště zase slibuju nějaký méně reklamní příspěvek. Třeba o tom, jak se chystám holkám zútulnit dětský pokoj..

6 komentářů:

  1. Kabelky vypadají precizne usité (a to se ceni). Moc se mi líbí, jak je to zapínání jakoby o trochu schovaný v kabelce. Taky to tak šiju. To třeba Jana ani Rosa nemají :-) a vím, že je to těžší (časove ) na usiti. Tak ať se daří Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se úplně dmu pýchou. Taková pochvala a ještě od někoho, kdo šije, to jsem v sedmém nebi. Díky!

      Vymazat
    2. Barco, ja taky ocenuji to schovane zapinani. Je to trocha prace navic, ale myslim, ze se vyplati, clocek to nemusi kvuli fotkam a hlavne pri noseni rovnat dolu.

      Vymazat
  2. Evi, díky, mám to tak radši ze stejných důvodů. Jen tam vzniká dost vrstev koženky na prošití a můj stroj pláče :)

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, to je dobře, že jste s těmi cenami něco udělala. 900 Kč za kabelku?! A taky je dobře, že jste nafotila tyhle detailní fotky. Vždycky jsem si myslela, že šijete velmi precizně, a teď je to naprosto zřejmé. Někdo prostě umí svoji práci pořádně "okecat" a prodat. U vás je znát, že jste v té sebepropagaci trochu nesmělá. Mně osobně je sympatičtější ten druhý přístup, ale ten Vás neuživí, no. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, že to takhle berete, udělala jste mi radost. Já se s tou sebepropagací polepším :) A díky, takové pochvaly za precizní šití si moc vážím. Jen se dívám, že ještě budu muset vylepšit ty fotky - teď už se nemůžu vymlouvat na foťák, tak to musím trochu poladit.

      Vymazat