středa 15. února 2017

Chce to odvahu (a sebevědomí)

A protože ani jednoho se mi moc nedostává, odkládám tenhle článek už pěknou dobu.. 

Sesumírovala jsem si loňské účty, zanadávala na daňový systém, posčítala hodiny práce, které mě to všechno stojí.  A zjistila jsem, že bych si takhle nevydělala ani na chleba. 




Vím, že:

- zpočátku je podnikání řehole s nulovým výdělkem
- šití je  můj koníček
- se díky všem činnostem spojeným s šitím jako živností  toho spoustu učím
- i přes běžící sedmý rok doma na rodičovské mě to nutí držet se ve střehu.


Na druhou stranu ale taky vím, že:

- potřebuji tvořit finanční rezervy (ani ne tak pro sebe, jako spíše pro další rozvoj svého podnikání - plánů mám v hlavě dost)
- potřebuji našetřit na dost věcí s šitím spojených (třeba výhledově na šicí stroj, můj hódně levný hobby stroj už toho se mnou našil nad plán a osm vrstev  koženky si fakt nezaslouží)
- potřebuji vědět, že to, že se denodenně za něčím ženu, má nějaký vývoj a nějaké finanční ohodnocení. Pokud bych měla dlouhodobě šít s nulovým ziskem, raději přejdu zpět do fáze hobby šití (a konečně našiju tunu věcí do našeho domu, pro mě a pro holky). Přece jen je  současný stav nutné brát jako práci, a tu zadarmo nikdo dělat nechce.


Nízké ceny se u šitých věcí dají držet různými způsoby.

Používat levné látky a levné výztuhy. Ani jedno nechci - levné látky se mi až na výjimky nelíbí a s levnou výztuhou vypadá kabelka opravdu pěkně jen několik málo týdnů.

"Osekat" střih až na kost - například kabelky bez kapes a bez zipového dílu. To nechcete vy ani já.

Nechat si zaplatit jen cenu materiálu a svoje šití, focení, úpravu fotek, nahrávání na Fler, stovky mailů se zákazníky, objednávky zboží, účetnictví, běhání na poštu a spoustu jiných neviditelných činností dělat zadarmo. Nechci já!! 

Jet ve velkém. Manufaktura, zaměstnanci. Já jen jako vyřizovač objednávek. Nechci ani za zlaté prase - moc mě baví celý proces, od návrhu, přes realizaci až po zákazníka. Handmade jak má být.

Šít více stejných kabelek/batohů/obalů,... Ušetřilo by mi to dost práce s focením. Ale nebavilo by mě to a vás asi taky ne. Handmade má být jeden a originální. (I když, přiznám se, párkrát jsem výjimku udělala).


Tak, a abych se konečně dostala do finále: zdražuji! 


Zatím vím jistě cenu velkých kabelek - 1300 Kč a cenu batohů 1700,- (Na Fleru musíte počítat ještě s přirážkou - Fler provizí). Ostatní zboží ještě musím promyslet, to budu na Fleru upravovat postupně, některé ceny zůstanou, některé se zvýší. 

Každopádně zboží, které už teď vystavené je, zdražovat zatím nebudu, začnu až s novými kousky..



Musím přiznat, že mám strach. Docela velký. 

Píše se to lehce. Že když to nevyjde, budu šít zase jako kdysi jen pro nás. Umím si to ale ještě vůbec představit?

Kdo má strach, nesmí do lesa. Takže hlavu vzhůru a hurá na kabelky ještě krásnější než krásné :)


P.S. V příštím postu jednu z krasavic podrobněji představím..
P.P.S. Cena materiálu na jednu kabelku je přes 400 Kč (proč mám pocit, že si svoje rozhodnutí musím pořád před někým obhajovat?)
P.P.P.S Přečtěte si knihu P.S. od Aňi Geislerové - je dobrá!

21 komentářů:

  1. Baru, každý se diví, jaktože jsem zvládla hned první rok podnikání bez úvěrů a jakž takž v plusu... Protože to vlastně vůbec nebyl první rok podnikání. Málokdo už vidí tu osmiletou práci před tím, kterou jsem dost často dělala zadarmo, po nocích, po práci...(Taky jsem tak dopadla, že...) Hledání vazeb, budování značky, tříbení stylu...:-) Netvrdím teda, že to musí trvat tak dlouho, jak se do toho člověk ponoří naplno, jde všechno hned stokrát rychleji...;-)
    A k těm penězům - mně dost výrazně k sebevědomí ohledně určování ceny vlastní práce pomohlo to, že jsem začala být závislá výhradně na těchto příjmech. Potom si stanovenou částku nemusíš obhajovat před nikým, ani sama před sebou, protože prostě moc dobře víš, co se ti oplatí, a co ne...;-)
    Hele, koukej na Rosu a na Janu, těm to šlape. A Tvoje kabelky jsou naprosto stejně vysoké úrovni. To půjde...;-)
    P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc díky za podporu. Sama před sebou už jsem si to obhájila, tak uvidíme, co na to zbytek světa :) Je pravda, že Lochta existuje teprve dva roky, už by to ale nějaký ten aspoň pidi pravidelný příjem do kasičky chtělo.. Budu si asi muset nastudovat nějaké podnikatelské příručky :)

      Vymazat
  2. Baruško, nejlepší rozhodnutí, jaké jsi mohla udělat♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju - je pravda, že kdo taky šije, ten dobře ví :)

      Vymazat
  3. Ten obhajovací pocit znám :-) To jako chceš ten šátek jako prodat? Hmmm, tak za pětistovku by to mohl někdo koupit, když je to ruční práce... Věřím, že za pětistovku by mohl někdo ten můj šátek koupit, když Malabrigo, ze kterého je háčkovaný, stálo něco přes tisícovku :-) Takže tak.

    K té Rose a Janě: reklama v nejlepším slova smyslu. Obě umějí být vidět a obě umějí napsat chytlavý text, každá jinak. V době, kdy lidé nadšeně kupují cokoli s příběhem, je dobrý text přinejmenším stejně důležitý jako dobrá kabelka (nebo dobrý šátek). Představuju si to tak, že nejprve virtuální šeptandou jelo: Hele, přečti si, co píše Rose, ten její blog je fakt vtipnej... a pak: Četla jsi už tu vtipnou Rosu, co šije ty kabelky?

    U Myyny jsem viděla odkaz na TEXTYLKA.CZ (https://netrpeliva.blogspot.cz/2017/02/jak-jsem-pozadala-o-pomoc.html) a je to docela inspirativní čtení.

    Zdraví a palce drží Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky, hned si jdu k Myyně počíst. S tím Malabrigem jsi to trefila, úplně si to umím představit. Pořád je tady handmade trochu brán jako něco míň než v obchodě. Ale mění se to, dost lidí už to má jinak.

      Rosa a Jana jsou skvělé, o tom žádná, taky třeba časem najdu ten svůj recept. Sranda je, že jsem původně blog vlastně vůbec nezakládala jako sebepropagační, a vlastně pořád se snažím sem dávat i dost jiných věcí. Ale ono to dneska bez sebepropagace moc nejde..

      Vymazat
  4. Tvoje tašky sú nádhera!

    OdpovědětVymazat
  5. Tašky jsou krásné a svoje kupce (kupkyně? :)) si určitě najdou i po zdražení. Kdo chce levně, ať jde na tržiště, ale nesmí pak fňukat, že nemá kvalitu, či má to, co sto dvacet dalších lidí. Sama mám z fleru už druhou nádhernou kabelku a neustále odpovídám na dotazy, kde jsem takovou krásu koupila. Já osobně navíc nechápu ženské, co si jsou schopny koupit za tisíce hnusnou kabelku, jen proto, že je to ZNAČKA a má ji každá jejich kamarádka. Držím pěsti, ať se daří. Hana

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, tak to se dobře poslouchá, moc díky za důvěru. Taky nechápu tyhle ZNAČKOVÉ kabelky. To už spíše chápu tu tržnici, někdy prostě peníze nejsou, nebo jsou na jiné věci a pak se prostě jde na tržnici. Ale fakt tomu věřím, že už ten rozdíl lidi začínají chápat..

    OdpovědětVymazat
  7. Barunko, chodím na tvůj blog teprve krátce,ale ráda. Já mám třeba tašku od Rosy. Napřed mě zaujalo její psaní, vtipné historky o rodině. A když se stala součástí světa, kam si občas odběhnu vyčistit hlavu,najednou mi nepřišlo moc dát celkem dost ( na hloubku mé kapsy) za nějakou tašku. Právě proto,že to nebyla anonymní taška z čínské fabriky,ale prostě taška od té Rosy,co jí občas vlezu do soukromí. Že možná za peníze za tu tašku šli její kluci do kina nebo Rosa nakoupila pár plenek pro Týnku... Myslím,že blog je pro vás tvořilky super věc,jak si udělat reklamu a zvýšit odbyt. Kdo bude chtít tvou tašku,tak si ji prostě koupí i za vyšší cenu. Je v ní něco navíc. Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, díky. Jsem moc ráda, že mi sem píšete tolik slov podpory. Já původně zamýšlela blog spíše pro sdílení zkušeností s šitím a háčkováním, pro různé fígle, sem tam nějaký návod a tak. A taky pro zaznamenávání nějakého svého vývoje. Poznala jsem díky blogu spoustu zajímavých lidí, mám pořádek ve fotkách. A ta reklama se nakonec taky moc hodí, co si budem nalhávat :)

      Vymazat
  8. Baruško, držím ti pěsti, protože tvoje kabelky (a nejen ty) jsou dokonalé. Zákaznice si tě určitě najdou! :-) A s těmi cenami je to těžké, kdyby se člověk chtěl držet nějaké hodinové sazby plus materiál, tak to u některých výrobků pak vyjde jako neprodejné... Zdražení proto chápu a kdo bude chtít, ten si ji koupí. Obdivuji, jak to všechno zvládáš skloubit, tvoření, děti, rekonstrukci. A to ani netuším, kolik toho musíš stihnout ušít. Tak ať ti to šije a už teď se těším na ty novinky! Moc zdravím! :-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky moc.. Stíhat to teď nějak kupodivu stíhám. Mám systémové období, tak to nějak jde. Počkej až po něm přijde období chaosu :)

      S cenami je to těžké. Sama na dumpingové ceny nadávám (a je jich plný Fler) - je přece potřeba si vážit vlastní práce. Takže vlastně jedním z impulzů ke zdražení byly i ceny kabelek Jany a Rosy - než udělaly holky eshop, tak jsem ceny vůbec netušila. Přijde mi trapné jim konkurovat s poloviční cenou, protože to je přesně to, na co nadávám. Kdybych byla odvážnější a úplně fér, měla bych mít ceny asi ještě vyšší, zatím jsem ale posera..

      Vymazat
    2. Souhlasím, s cenami jste pořád nízko.

      Vymazat
    3. Asi si budu muset vzít příklad a nějaký systém taky zařadit :-D Mám pořád rozdělaných tolik věcí a ne a ne je dokončit. Například kabelu na kočár šiju už rok, materiál nakoupený a čeká.... to dřív buď odstavíme kočár nebo si ji objednám od tebe! :-) No a s těmi flerovymi cenami je to na delší povídání....fér nejsou! Pa a drž se.:-)

      Vymazat
    4. Já mám taky pořád spoustu věcí rozdělaných, hlavně těch pro nás, na doma. I se systémem :) Seznam věcí pro Sáru, který jsem sem dávala někdy v květnu, pořád není kompletní - a většina věcí vznikla až po jejím narození - přesně jaks psala :)

      Vymazat
  9. Mně se Vaše kabelky moc líbí, rozhodně mám v plánu nějakou si pořídit. Za levno jsem to už prošvihla, ale to nevadí, nemůžete pořád prodávat svoji práci pod cenou. Není třeba se obhajovat. Kdo to nepochopí, jeho škoda.

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuju.. Tak že bych pomalu přestávala mít strach? :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý večer, prosím jakou používáte vyztuhu, aby byla kabelka pevná a držela tvar??? Moc díky za odpověď..G. Helia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den, omlouvám se, že reaguji se zpožděním - používám decovil light. Není to zrovna levná výztuha, ale funguje :) Bára

      Vymazat