neděle 11. října 2015

Zástěrka na výtvarku - návod




Návod na dětskou zástěrku, jejíž střih je vytvořen podle mikiny dítěte. Zástěrka se obléká přes hlavu jako triko a na bocích pod pažema jsou přední a zadní díl sešity krátkou gumičkou, takže dítě nepotřebuje nic zavazovat a přitom vše krásně drží na těle a nikde neodstává.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Potřebuji: Látku (asi 65 x 80 cm), látku na kapsu (22 x 15 cm), šikmý proužek (asi 6-7 m), dvě gumičky (šířka 1 cm, délka asi 7 cm), staré noviny (na střih)


Střih nakreslím na novinový papír podle mikiny dítěte (nejlépe se zipem, abych lépe odhadla střed). Mám mikinu velikosti 128 pro sedmileté dítě. Kreslím jen polovinu střihu, a to tak, že výstřih udělám mírně větší než je na mikině, horní hranu (rameno) asi 7 cm, otvor pro ruce tak, aby končil pár centimetrů pod paží mikiny a aby v podpaží svíral s boční hranou střihu pravý úhel. Délku od podpaží dolů mám 45 cm, šířku (poloviny předního dílu) 19 cm. Celková šířka předního dílu je tedy 38 cm. Doporučuji udělat šířku jen asi o 2-3 cm širší než mikina (já jsem svůj střih nakonec taky zúžila), aby zástěrka na dítěti příliš neplandala.

Střih položím na látku přeloženou lícem k sobě, středovou hranou na překlad látky. Důležité je přiložit střih na "délku látky", tedy tak, že boky střihu jsou rovnoběžné s bočním lemem látky - látka ve směru lem-lem více pruží. Obkreslím, vystřihnu. Látku rozložím. Mám přední díl zástěrky. Stejně vytvořím zadní díl.

Vytvořím střih kapsičky - mám obdélník 22 x 15 cm, dolní rohy trochu zaoblím. Přiložím na přeloženou látku na kapsičku, horní rovnou hranou na přehyb látky (já to tak na obrázku úplně nemám, došlo mi to až později). Vystřihnu.
Nechám kapsičku "složenou" dvojitě (lícem k sobě), prošiji na šířku celé patky boční a spodní hrany ( tvar písmene U), na spodní hraně nechám asi 8 cm otvor na protočení. Na začátku i na konci, před i za otvorem zapošívám.

Ještě než otvorem kapsu protočím na líc, nastřihnu oblouky kapsičky několika nástřihy do V.  Protočím, srovnám rohy a zatáčky, vyžehlím. Dvakrát prošiji horní hranu kapsy (dvě prošité linie na šířku patky od sebe).

Přiložím kapsu do středu předního dílu, přišiji (do tvaru písmene U, je jasné, že horní vstup do kapsy nepřišívám). Na začátku a na konci (tj, na krajích vstupu do kapsy) je potřeba festovně přišít. Dělám to tak, že začátek prošiji hustým cikcakem (asi 1,5 cm) tam, zpátky, tam, pak pokračuji rovným stehem kolem boku, spodku a boku kapsy, přehodím na cikcak a zase poslední 1,5 cm tam, zpátky, tam cikcakem. Kapsa hotova :-).

Je načase spojit přední a zadní díl zástěrky. Prošiji ramena na šířku patky. Přední a zadní díl leží lícem k sobě, na mě a do podložky hledí rub.
Začistím  hustým cikcakem (šířka stehu 3, délka 1 - stroj Janome :-))
Nakonec otočím látky lícem ven a prošiji ještě z líce.

Doteď to celkem odsýpalo, teď přichází nehorší část - našití šikmého proužku. Začínám na ramenech, ale je to asi jedno, kde začnu. Důležité je začít šít až asi 3 cm (tam, kde je špendlík) od začátku šikmého proužku.  1,5 cm z těchto 3 cm zcela rozloženého (tím myslím všechny sežehlené podélné hrany) šikmého proužku ještě přeložím (a nejlépe i přežehlím)  na obrázku jakoby směrem ke mně. Až zástěrku celou objedu šikmým proužkem dokola (viz následující obrázek) a dojedu zpátky sem, vložím zcela rozložený konec šikmého proužku do tohoto nepřišitého a přeložením začištěného volného začátku a došiji až k začátku šití.

Takto přišívám šikmý proužek. Rozložím si jednu z jeho sežehlených podélných hran, slícuji ji s okrajem zástěrky a šiji v trase původně sežehlené hrany. Problém nastává v pravých úhlech v podpaží. Tam je potřeba to buď nějak našvindlovat (což většinou nevypadá moc dobře), nebo si vygooglovat postup na přišívání lemu dek a nastudovat si jak se postupuje v rozích deky.

Až dokončím celou zástěrku kolem dokola, otočím zástěrku z líce, přehnu šikmý proužek z rubu přes hranu látky na líc a prošiji. Buď strojem, nebo pokud chci mít výsledek krásný, nejkrásnější (a mám asi tak dvě hodiny času navíc :-)), vygoogluji návod na matracový steh a celou zástěru z líce obšiji matracovým stehem v ruce.

Stejně jako jsme šikmým proužkem olemovali okraje zástěrky, olemujeme i výstřih. (Mně došel červený šikmý proužek, použila jsem proto bílý)

Asi 8 cm pod každým podpažím spojíme vždy přední a zadní díl gumičkou. Konec gumičky přišijeme (tam, zpátky, tam) z vnitřní strany zástěrky na šikmý proužek.

Zástěrka je hotova!!

Další a možná i vzhlednější (určitě rychlejší) je varianta, kdy  spodní hrany předního a zadního dílu nezakulacuji, udělám je pravoúhlé. Při vystřihování na látku překresleného střihu přidám na boční hrany a spodní hranu 3 cm. Celý postup je pak stejný až po obšívání šikmým proužkem. Šikmým proužkem totiž olemuji jen výstřih a dvě části "podpaží - rameno - podpaží". Potřebuji tedy jen tři relativně krátké kousky šikmého proužku a (kromě výstřihu) nemusím řešit vkládání konce šikmého proužku do začátku. Začnu v podpaží na předním díle (zapošít!), pokračuji přes rameno a skončím v podpaží na zadním díle (opět zapošít!). Nakonec jen zažehlím boky 1,5 cm na rubovou stranu, pak další 1,5 cm na rubovou stranu (záložka). 4 boky (2 na předním díle, 2 na zadním), 4 prošití záložek z líce. Pak už jen stejně sežehlit (2 x 1,5 cm k rubu) spodní hrany předního i zadního dílu, prošít je a je hotovo!

Takto jsem švindlovala u druhé zástěrky (ta má být pro změnu na keramiku :-)) hlavně z důvodu mé lenosti, vyčerpanosti z předchozího přišívání šikmého proužku a pokročilé hodiny (byly dvě ráno!!!). A výsledek mi přišel možná i lepší než první pokus. Taky jsem našvindlovala šikmý proužek tak, že jsem ho jen nasadila na okraj látky a rovnou šila z jedné vody načisto. Žádné nejdříve z rubu, pak z líce, nebyl čas a energie. Je potřeba pak trochu hlídat vzdálenost prošití od okraje. Abych nešila až těsně u kraje šikmého proužku, protože bych pak na rubové straně mohla šít už mimo proužek. Ale povedlo se a nevím, nevím, jestli takhle nebudu ty potvory šikmé proužky šidit vždycky!!

1 komentář: