pondělí 29. srpna 2016

Vlásenické tvoření 2016


Tak jsme tam v sobotu byli. Hodně věcí prodali (po kabelkách se jen zaprášilo - juchů), málo panenek v šicí dílně ušili (šití pořád působí trochu jako strašák), tak malou vesnici za tak velkou a vydařenou akci obdivovali...



Předcházel tomu všemu můj velký stres. V pátek jsem si připadala skoro jako před státnicemi, už zase mi chyběl ten jeden den!! Přípravu šicí dílny jsem si (jako vždy) nechala na poslední chvíli. Celý den jsem chystala štítky, vizitky, cenovky, prostě blbosti, bez kterých by se to celé asi i obešlo. Můj občasný záchvat perfekcionismu zkřížený s děláním všeho za pět minut dvanáct se mi tentokrát dost vymstil (o tom, co jsem všechno vylepšila, v některém z příštích příspěvků). 

Muž měl dovolenou a montoval zábradlí. Nejdříve mě pozoroval, místy kritizoval a asi tak každou hodinu se ptal, jestli už předšívám panenky a nahřívací pytlíky. Dost mě tím prudil a já se tvářila čím dál tím více naštvaně a vystresovaně. Někdy bych si trochu podpory zasloužila, což? 

Stříhat a předšívat jsem začala až v devět večer. S naivní představou, že za dvě hodiny mám hotovo. Muž se opatrně zeptal, jestli chci s něčím pomoct. To už jsem asi musela vypadat dost bídně. Chci!! On stříhal, já šila.

V jednu ráno naznal, že je to příprava na Tmou (brněnská noční šifrovačka) a otevřel si ke stříhání pivo. Ve tři ráno si já řekla, že rodit budu beztak zase v noci, takže se to vlastně hodí.  Muž šel spát ve čtyři, já v pět. Bez jeho pomoci bych to nezvládla a to se počítá. I to prudění jsem mu za to odpustila. Díky.



Trochu nás pak mrzelo, že ze spousty předchystaných panenek a pohankových nahřívacích polštářků do mikrovlnky se jich ve Vlásenici ušilo jen pár. Velká většina mi zbyla. Děti se na šití tvářili vyděšeně a dospělí se do něj taky moc nehrnuli. Příště asi vymyslím nějakou jednoduchou koláž z odstřižků látek nebo něco podobného. Na druhou stranu, lidí tam bylo spousta a klidně si umím představit, že by se všechno nachystané zužitkovalo.



Lidi byli ale milí, chválili všechno až do nebe a já byla nadšená. Velkou radost mi udělal úspěch kabelek, mám pocit, že teď budu šít jen ty. A co teprve když jsem vyrazila obhlídnout ostatní stánky. Krása. Spoustu hezkých knoflíků, a ty já můžu, butonků Martiny Koucké - už mám nakoupeno na náušnice i čelenky - a taky stánek s přízemi z bavlněných špagátů

Takže i přes velkou únavu a nevyspalost je spokojenost veliká. Moc díky všem, kteří mě přišli podpořit, i dvěma neskutečně šikovným jedenáctiletým slečnám, které šily perličkovým stehem a uzlík na začátku vyšívání umě schovaly mezi dvě látky. Stehy měly rovnoměrnější než já - šikuly to byly. 

A po tom všem úžasném a skvělém ještě rychlá návštěva u kamarádů (a vlastně spoluorganizátorů - moc díky za pozvání) a pak už šup do peřin a zasloužený desetihodinový spánek.




12 komentářů:

  1. Lochto, gratuluji k úspěchu s prodejem. My šili panenky ve skanzenu v Rožnově, tam mělo šití úspěch, ale je to hodně časově náročné. Dvě panenky jsem s holkama šila snad hodinu, mít sebou Jáíka tak neušiju nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky Evuli... časově náročné to bylo, to jo, a s malýma prďoláčema to moc nešlo, to uznávám... Mě to vlastně ani tak neva, že mi toho na vyrábění tolik zbylo, spíš mám blbý pocit, že jsem neodhadla, co by si lidi rádi vytvořili. Ale zase aspoň mám motivaci to příště zkusit znova a lépe :)

      Vymazat
  2. Báro, Tvoje dílnička byla úžasná a jen mě fakt mrzelo, že s Vikim ani Rozálkou se to ještě zvládnout nedalo, ale Rozálka si jistě u Tebe už brzo něco sama vybere (po háčkovaném králíčkovi, který jsem jí koupila já). Menší kabelku už by užila :-) Ty velký, na který dosáhla, zbožňovala :-) Těšíme se na vás na vánočním tvoření - musíte přijet, i když to bude už trojboj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Zuzi, za pochvalu.. U Vás to byla jasnačka, že to nešlo, máte to omluvené :) Že bych do příště vymyslela i nějaký dětský koutek :)? Ale možná to není špatný nápad, co - já zbožňuju každý obchod, který má klidně i jen jednu improvizovanou bednu s hračkama někde v rohu. A na vánoční tvoření bychom moc chtěli, tak snad to nějak zmáknem.

      Vymazat
  3. Barči, pozor na muže:) on na co sáhne, to mu jde, tak aby Ti nezačal ještě fušovat do řemesla:) ale to je úžasné, jak jste spolu zvládli ten noční maraton:) a panenky klidně někdy přivez, já a Peťka si rády ušijeme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danči, a kdybys viděla jak s přesností na desetinu milimetru stíhal :) Panenky stopro dovezu..

      Vymazat
  4. Baruš, jste šikovní, oba:-) Musela to být fajn akce. Panenka se mi tuze líbí, taky by se mi taková nějaká líbila:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, když napíšeš do mailu adresu a vybereš si barvu vlasů, pošlu Ti dopisem všechny součástky a návod :)

      Vymazat
  5. Baru moc gratuluji! Máš to krásné!

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec se nedivím, že se po kabelkách jen zaprášilo...;-). Jen tak dál, PANÍ švadlenko;-). P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, Peti, díky, jsi zlatá. Vždycky víš jak potěšit :)

      Vymazat