středa 31. srpna 2016

Bystřice nad Pernštejnem


Už je to dva týdny, co jsme tam byli, jen se přes to všechno dění kolem nemůžu dostat k tomu, o tom napsat. Tak třeba se ještě někomu bude hodit tip na zábavně - naučné strávení některého z podzimních víkendů..


Jmenuje se to tam Eden, což mě dost dlouho od návštěvy odrazovalo (znáte snad komerčnější název?). Původní název starého statku, který je teď za různé dotace opraven, rozšířen a spoustou nápadů oživen, je myslím Nový dvůr.  To už je podle mě o dost lepší.

Každopádně jsme se tam s kamarádkou Dankou a dohromady čtyřmi dětmi vypravili a po celou dobu jsme z úžasu nevyšli. Je pravda, že čím méně má člověk očekávání, tím více pak bývá příjemně překvapen. A tady toho bylo opravdu hodně.

Spousta plechovek k očichání (a hádání), šuplíků k poslouchání (a hádání), zvířata, které nesouhlasně zaklejí, když jim dáte jíst něco, s čím nejsou spokojeni. A pak taky mapa a magnety odkud se která plodina dováží, ve skleněné vitríně jednotlivé půdní profily a skrz ně protéká voda. Obrovská krtčí nora, která sice působí dost uměle, ale je promyšleně protkána sítí chodeb pro děti, zvenku se po ní dá po chytech šplhat anebo se projet po skluzajdě. My musely prďolům slíbit, že se k noře na konci vrátíme, jinak bychom je odtam snad ani nedostali.

Venku nově (ale věrně) postavené staré domečky, kde se dá namíchat vlastní bylinkový čaj nebo ukutit něco z vosku. Anebo nakrmit kozy - pokud vám zrovna po otevření dvířek neprchnou, jako nám dvě obzvlášť vychytralé.

K tomu moderní prosklený dům, kde je snad všechno o ekologickém způsobu života. A všechno nádherně dětsky vysvětleno. Třeba šetření energií v domácnosti - děti mají hledat deset rozdílů mezi dvěma dřevěnými domečky pro panenky (sprcha-vana, otevřený-zavřený kohoutek u umyvadla). No není to geniální?

A venku nápadité dětské hřiště s hmatových chodníčkem, bukovým bludištěm, vodotrysky a pumpou neustále pumpující vodu do systému korýtek a stavidel.



A když vám náhodou některé dítě z přebytku nabytých vědomostí usne, stačí si za dvacet korun půjčit minižebřiňák a libovolný počet polštářů plněných senem...



2 komentáře: