pondělí 15. února 2016

Ségry (aneb jak ušít koženkový popruh)





Holky byly čtyři dny na prázdninách u babičky. Seznam úkolů byl dlouhý, vlastně byly seznamy dva. Jeden šicí - ten jsem celkem plnila. A ten druhý - ohledně bílení, natírání, vyklízení a vymývání už méně. Vlastně skoro vůbec. Protože: řekla jsem si, že do oběda budu šít a po obědě ten zbytek. To byl ale špatný plán - jak já jednou sednu ke stroji, heverem aby mě od něj tahali...

V rámci šití jsem ale stihla i dlouho odkládaný slib - ušít tašky těm našim dvěma rampepurdám. Jedna o kousek menší než druhá, stejné koženky, zipy a pastelově žluté proužky. Jiná látka. To aby zase nebyly úplně stejné.

A radost byla veliká. (A bitka skoro taky, protože ta barevná je asi nějak lepší nebo co).

Díky tomuto čtyřdennímu šicímu maratonu jsem přišla i na jeden šicí poznatek. A sice, že nezačištěné koženky se není třeba bát. Už jsem na to přišla vlastně dřív, ale pořád byl výsledek takový nějaký nedokonalý. Šila jsem tak popruh k mé nespolečensky společenské překlápěcí tašce. Ale jak řekl můj (někdy trochu hnidopišský) muž: "Tady to máš nějaké křivé..." A protože kritika je pohon pokroku, koumala jsem koumala, až jsem vymyslela následující.

Pruh koženky ustřihnu o trochu (o 1 cm?) širší než potřebuji, přeložím ho po celé délce napůl (rubem dovnitř) a kolem dokola prošiji. Z nezačištěné strany a ze dvou kraťoučkých stran šiju těsně u kraje (většinou takhle), z nezačištěné dlouhé strany šiju na šířku celé patky. A pak... Nezačištěný okraj zastřihnu těsně za švem (ve stejné vzdálenosti jako mám sešitý okraj druhý). To je celé. Popruh si tak pěkně sedne, všechno je rovné, nikde nevylízá textilní podklad koženky. Konec přednášky :)


8 komentářů:

  1. Dobrý den, nějak tomu nerozumím, nešlo by to vyfotit? Šiju látkové popruhy - látku zažehlit na půlku a k tomu okraje...takže prošívám 4 vrstvy...ale s koženkou si nevím rady...děkuju!

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, vyfotím, jen jsem teď u rodičů a ne doma. Ale až dojedu, vyfotím a pošlu. Možná jsem to jen popsala moc složitě. V podstatě jde o to, že jak píšeš, že u látkových nejdříve zažehlíš na půlku a pak ke středu. Tak u těchhle jen vynecháš ten krok zažehlení na půlku, rovnou dáš okraje k sobě. Pak se ale při prošívání místy nezačištěné okraje trochu šoupnou a nejsou přesně pěkně rovné. Takže po prošití ještě po celé nezačištěné délce popruh mírně zastřihnu.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju moc, já nějak moc nechápu kde jsou pak ty nezačištěné konce....to máš na jedné straně to zastřižené? Měj se pěkně u rodičů a moc děkuju za pěkný blog a inspiraci, objevila jsem náhodou a je tu hezky:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to děkuju za pochvalu a jsem moc ráda, že se líbí a inspiruje - kvůli tomu jsem ho začala psát :) Na jedné straně popruhu pak mám ohyb a na druhé to zastřižené. Nejdříve jsem se toho bála, že to nebude vypadat hezky, nezačištěné, ale právě jak se to zastřihne až po sešití a pěkně to tím pádem spolu lícuje, tak mi přijde, že to vypadá dobře. A u tenčích popruhů - 2 cm a méně - mi to přijde o dost hezčí než na čtyřikrát zahnutá na obou stranách začištěná koženka..

      Vymazat
  4. Prosím vás, niektoré popruhy majú na okrajoch akýsi lep, alebo tmel. Neviete mi poradiť, čo to je? Aby sa človek nemusel trápiť so šitím, lebo vždy to zašijem krivo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi vím co myslíte, ale moc nevím, co Vám poradit :( Já většinou popruh zašívám dovnitř koženky nebo látky, takže s tím problém nemám.. Asi bych zkusila šít dál od okraje..

      Vymazat
  5. Dobrý den , dlouho řeším jak udělat popruh z koženky ale popisu moc nerozumí. Bylo by ho možné vyfotit ? Předem moc děkuji. :) A.

    OdpovědětVymazat