neděle 1. listopadu 2015

Obal na knihu - návod


Zásobení se na trhy jsem začala obaly na knížku. V pátek večer první pokusný "králík", vyladění detailů a rozměrů, včera nastříhání 10!!! dalších obalů. A dneska večer hurá ke stroji. 

Už jsem za svou šicí kariéru dost obalů ušila, ale musím (neskromně) říct, že tenhle je nejvychytanější. K téhle vytuněné verzi mě dovedly připomínky taťky - největšího čtenáře co znám, a jak jinak než mamky, která pořád požadovala regulaci velikosti obalu. Takže i když ho nakonec nebude používat ani jeden z nich (mamka moc nečte, a když jo, tak bez obalu, taťkovy filosoficko-psychologicko-náboženské knížky často mají větší formát než A5 - balí si je proto nejradši do novin:-)), nová verze obalu na knížky je tu. A pokud mi nedojdou nervy, tak bude brzo na Fléru v jedenácti variantách. A abych už příště nemusela koumat nad postupem, rozměry a vůbec, jednoduchý návod je tu:

Důmyslný látkový obal, který lze nastavit individuálně podle velikosti knihy. Sedí na většinu knih klasického A5 formátu (maximální výška knihy 23 cm). Jeden konec obalu je ušit napevno pro zasunutí desek knihy, druhý konec obalu je volný a kapsa na desky knihy vznikne jeho podsunutím pod gumu. Šířka obalu je proto 30 - 34 cm. 
Celý obal je vyztužen ronarem.
Guma lze využít i jako záložka nebo jejím přetažením před celou knihu také jako pojistka rozevření knihy v tašce nebo batohu.


1. Je potřeba si nachystat 3 obdélníky 25 x 55 cm (vnější látka, vnitřní látka, výztuha - ronar), 26 cm gumy (2-3 cm široké), případně aplikaci

(pokud chci aplikaci, před krokem číslo 2 ji našiji na vnější látku - přižehlila jsem si ji nejprve pomocí "Heat and Bond", pak obšila cikcakem (šířka stehu 0,5, délka 3))

2. Navrstvím na sebe: vnější látku, vnitřní látku (lícema k sobě), ronar. Gumu vložím 19 cm od levého okraje mezi vnější a vnitřní látku, přišpendlím (na fotografii je vyfocen jiný obal, guma je zde bílá a ne černá jako na zbytku fotek). 

(pokud chci vložit štítek, dám ho na levý bok obalu mezi vnější a vnitřní látku, nápisem čelem k vnější látce)

3. Prošiju kolem dokola na šířku patky u stroje (okraj "lyží" patky jede po okraji látek - asi 0,7 cm), ponecháme asi 15 cm otvor na protočení nejlépe na levém boku obalu - tom, od kterého jsem 19 cm odměřovala před chvílí gumu. Na začátku a na konci zapošít! (nechala jsem si původně tento protáčecí otvor uprostřed spodní hrany, moc se to ale nevyplatilo, na boku je to o dost lepší)

4. Sestřihnu rožky a úplně nejlépe sestřihnu i okraje kolem rožků. Protočím látku lícovými stranami ven - protáčecím otvorem.




1. Pomocí tužky protlačím rožky, vyžehlím, protáčecí otvor sešpendlím (nesešívám, sešiju až v rámci obšívání celého obalu)

2. Pravý bok obalu přehnu 9 cm dovnitř, přišpendlím.

3. Prošiju v jednom kuse horní, pravou boční (volnou) stranu obalu a dolní hranu. Zapošívám anebo ještě lépe nezapošívám, ale nechám si delší nitě na začátku i na konci, niť z přední části obalu protáhnu dozadu a tam udělám uzlík. Vypadá to ve výsledku lépe.

4. Hotovo. (A teď hurá na dalších deset :-))


8 komentářů:

  1. Dobrý den,
    krásný návod. Budu dělat do školky, tak snad se pančelkám bude líbit ☺️
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  2. To mám radost.. Je hrozně fajn vědět, že návody někdo využívá a navíc k takové super příležitosti. Tak ať se líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, po látkovém obalu jsem toužila už dlouho, ale nechtěla jsem žádný kupovaný, to by mi neudělalo takovou radost, takže jsem pátrala po návodu, jak si ušít obal na knihu a narazila jsem na tvůj článek. Díky tvému návodu, se mi povedl ušít pěkný obal a to mi šití moc nejde, takže moc děkuji :) Přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, tak to je moc milá pochvala. Když jsem návod psala, pořád jsem se snažila ho vyvažovat tak, aby byl pochopitelný, ale zase abych vás neurážela :) Tak jsem ráda, že se snad povedlo, díky..

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se k tomu šití konečně včera dokopala. Děkuji za super návod - trochu jsem poopravila šířku a gumu (často čteme hooodně tlusté knížky :-)) a výsledek je super. Snad se budou obdarovaným líbit... Fotku pošlu s dovolením do mailu. Ještě jednou díky. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle přesně jssem hledala, abych nemusela moc přemýšlet a vymýšlet vymyšlené ;). Díky. Jdu zkusit pár vánočních dárečků :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, jaký druh látky je nejlepší použít na ušití obalu?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám klasické bavlněné plátno. Jsou lepší nižší gramáže. Něco pevnějšího, co už se blíží k potahovým látkám, moc vhodné není. Bára

      Vymazat