úterý 10. listopadu 2015

Zapošívání


V některých věcech jsem trochu perfekcionista a nemám ráda, když na viditelném místě trčí z tašky/panenky/obalu na knížku nitě, nebo se niť po kousíčkách odpárává.

Dělám to různými způsoby.

 - u kabelek a ostatních vypodšívkovaných věcí nechávám nitě trčet na rubové straně látky co nejdelší (stejně jsou ve finále skryty mezi svrchní vrstvou a podšívkou) a těsně u prošití ustřihnu jen nit na lícové straně. Samozřejmě před tím zapošiju (tam, zpátky, tam) - dělám to u švů, které nejsou moc na očích. Je to rychlé a efektní, díky dlouhé niti na rubu se ani lícová nit dále nepárá a pěkně drží. Nebo někdy použiji i postup popsaný níže, ale jen nechám nitě dlouhé a už se nezdržuji s uzlíkem.

- pokud to takto udělat nejde, nemám podšívku nebo už prošívám například vrchní obvod kabelky z líce a pod podšívku už se nedostanu, volím variantu, která je na obrázku. Nezapošívám (nejedu tam, zpátky, tam), ale pomocí zatažení za spodní nit (nebo za horní, podle toho, kde chci mít uzlík) si provlíknu horní nit na stranu spodní nitě (nebo spodní niť na stranu horní nitě :-)). Když za nit mírně zatáhnu, její kámoška nit z druhé strany na mě vykoukne ve tvaru smyčky. Pak už ji třeba špendlíkem provleču, a když mám obě nitě vedle sebe, udělám dvojitý uzlík a nitě ustřihnu pár milimetrů od něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat