čtvrtek 20. ledna 2022

Vánoce 2021

 


Advent byl pro nás podobně jako loni z velké části v karanténách nebo izolaci. Pro mě kvůli covidu celý prosinec bez chutí a vůní, což speciálně v tomhle čase trochu zamrzí. 

Každý rok z vánočních příprav něco stihnu lépe a něco vůbec. Letos jsem na můj vkus s předstihem stíhala dárky a díky holkám i adventní výzdobu. Poprvé jsem ozdobila i okna - z rychlého co dům dal nápadu vznikly kombinace sušených plevelů nasbíraných na podzim na kolejovém náspu, jmelí a jedlových větví nastrkané v plechových květináčcích a nerez formě na pečení. Výzdobu křídou za mě letos převzala Terezka a já nestíhala zírat - z toho dítěte něco bude. Pokoj si se Sárou taky krásně vyzdobili neskutečným množstvím papírových vloček. Už teď se těším na všechny jejich budoucí vánoční výzdoby. Klárka namalovala úžasné vánoční pohlednice, fotku jsem bohužel nestihla, posílali jsme opět na poslední chvíli.

Stromeček přes mé občasné snahy mít ho nazdobený v nějakém stylu, zdobíme vším možným, co jsme za ty roky nastřádali, vyrobili, dostali. Každá ozdoba má  svou konkrétní vzpomínku, takže design musí jít stranou.

Vůbec jsem letos neřešila úklid, krom toho běžného denního - naleštěná okna a čerstvě povlečené peřiny na Štědrý den mít nepotřebuji. Stresu je ale před Vánoci i tak nějak moc, letos pro mě stres vyvrcholil přímo na Štědrý den. Vejce letělo přes naší kuchyň . V novém roce se už ale určitě budu lépe ovládat :)

Protože nemáme televizi, koupili jsme si malý dataprojektor, a tak naše každoroční vánoční pohádkové večery letos probíhaly v domácím kině. Paráda a velká pohoda.

Sníh chvíli byl a pak zas nebyl, proto když zrovna byl, museli jsme toho rychle využít alespoň procházkou s klouzáním na zamrzlých kalužích. 

Objeli jsme oboje prarodiče, stihli i trochu polyžovat na Křemešníku a užili si hodinové loutkové divadlo i s hudebním doprovodem, osvětlovačem, vyrobenou loutkou draka a vlastním příběhem. Hrála Klárka, Terezka, Stelinka a Valentýnka. Za odměnu měly holky společný Silvestr - usnuly až kolem třetí ráno, uf.

Celé Vánoce jsme netrpělivě očekávali ségřina malého Ježíška, kterému se ale vůbec nechtělo ven. Narodil se až 4. ledna, ségra zaslouží metál za psychickou odolnost. A vyvážil trochu naší holčičí převahu -  po měsících odhadů pohlaví a jména se narodil František.







1 komentář:

  1. Baru, máš ty vaše Vánoce krásně zdokumentované jak slovem tak fotkami!

    OdpovědětVymazat