úterý 8. června 2021

Uživí mě to?





Občas se mě na to někdo zeptá. Jestli se nechci vykašlat na práci a dát všechnu energii Lochtě. 

Odpověď zní: neuživí. Šije přiliš mnoho lidí, konkurence je moc velká, moje schopnosti rozjíždět byznys jsou minimální a čínská tvorba zatím český trh dost válcuje a tlačí ceny pod únosnou hranici. Vlastně i spousta malých tvůrců tlačí ceny ještě snad i pod ty čínské - stačí se zajít podívat na trh, kolik je tam různých tašek a kabelek za pár korun. Nechápu moc jaký je čistý příjem těchto lidí.

Náklady u šití jsou hodně velké - látky, výztuhy, zipy a hlavně kovové komponenty nejsou nic levného. Můj příjem za loňský rok byl něco přes sto tisíc korun. Náklady u mě ale dlouhodobě činí skoro 60%, to už jsme docela hluboko pod sto tisíci. Daň a zdravotní pojištění jsem platila dohromady 12 000 Kč. Speciálně tahle částka mě vždycky psychicky strašně deptá. Chápu, že stát taky musí být z něčeho živ, ale tohle je pro mě skoro dalších dvacet procent z příjmu dolů! Můj měsíční čistý Lochta plat tak dělá měsíčně jen necelých pět tisíc. Provozní náklady jako šicí stroj a elektřinu vůbec nepočítám, na pronájem šicí dílny jsem si nikdy neodvážila ani pomyslet. To už bych byla asi na nule.

Uznávám, že můj byznysplán není vůbec nic dokonalého a reklamu bych taky mohla dělat sofistikovaněji, což by se asi i dělo, pokud bych na Lochtu měla pět dní v týdnu a ne dva jako teď. Stejně ale příliš nevěřím tomu, že bych se tím dokázala plnohodnotně uživit - a tím nemyslím si kdovíjak žít.

Nechci si stěžovat, vlastně jsem docela dlouho přemýšlela, jestli sem tenhle post vůbec dávat. Přiznávám ale, že jednou za čas mě tahle finanční depka přepadne a je to asi normální. Není každý den posvícení.

Chci tím jen říct, že tohle musí člověka fakt hodně bavit. Aby mu nevadilo, že si šitím  ani zdaleka nedorovná příjem, o který částečným úvazkem v hlavním zaměstnání přichází. 

A vždycky, když se hrabu z tohohle splínu, si říkám, že Lochtu musím vést tak, aby mě to pořád bavilo. Omezit věci, které mě prudí, na minimum a šít víc to, co se mi právě chce, než to, co je zrovna nejvíc potřeba. Dělat si to podle sebe.

Protože i když si tím pár peněz vydělám, pořád je to hlavně koníček. 

A když máš koníčka ... :)












5 komentářů:

  1. Ahoj Baru, před chvílí jsem si smazala celý příspěvek. Znovu.
    Ohromně ti to na fotkách sluší a měla si dobrý nápad na focení. Fakt super.
    Obdivuji tvou houževnatost a cílevědomost jít za svým snem. Občas potkám na ulici tvou tašku, batoh. I když nevidím logo, poznám tvou dokonalou práci.
    Sama bych se tím živit nechtěla. To, co píšeš, je holá pravda. Když se dívám na Rosu, tak vidím tvrdý byznys a obdivuji, jak vydupala ze zemně prosperující značku. To bych nedokázala. Je to nejistý výdělek a chce to dělat na 100%.
    Pro mě je to koníček. Šiju pro radost, když mám chuť. A bonus je, když ten výrobek někdo chce. V tu chvíli počítám jen materiál a tudíž to dávám za babku. Na jaře jsem šila kolegyni polštáře a byl to pro mě stres.
    Jsi úžasná. Ráda se dívám na Fleru na tvé výrobky a tvůj batoh nosí dcera s elegancí a každý ho obdivuje. Přeji ti mnoho spokojených zákazníků a taky, aby ti šití dělalo radost.
    Krásné léto. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, moc díky za podporu, já mám právě pocit, že mi ta houževnatost často chybí:) Každopádně všichni, kdo tenhle byznys umí rozjet a vést mají můj obdiv. Šití za cenu materiálu pro známé úplně chápu, i když, jak píšeš, ony se pak tyhle objednávky nahrnou a pak z toho člověk nespí, i tohle je asi trochu boj a věčné vyvažování, aby nás to bavilo. Ale já pak vždycky v závěrečné fázi hrabání se z depky dojdu k tomu, že mě vlastně dost vyhovuje tenhle model půl napůl s mou odbornou prací, a že mi to za to stojí. A baví. Moc díky i za pochvalu batohu, to mi vždycky udělá obrovskou radost. I proto to za to stojí:). Parádní léto! B.

      Vymazat
  2. Dobry den, prave dorazily kabelky... Ach, to je nadhera... ��. Dekujeme a objednavame dal. Slo by uz pres vas a ne pres Fler? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, moc děkuji, určitě joo, nejlepší je objednat napřímo, napište mi prosím na mail knezinkova.barbora@gmail.com. A moc díky za kompliment:)

      Vymazat
  3. Občas ušiju sama sobě něco pro radost a vždycky mě překvapí kolik je to práce! ;-) Obdivuju Vás a přeju hodně pěkných objednávek a spokojených zákazníků. Pěkné dny, Iveta

    OdpovědětVymazat