úterý 9. března 2021

Jarní prázdniny 2021 - Šumava

 



Týden jarních prázdnin na Šumavě těsně před COVID lockdownem. A já jsem moc ráda, že jsme tam byli - tu spoustu jarně-zimní energie jsme si sbalili s sebou na následující období uvěznění mezi hranicemi vlastního katastru.

Počasí bylo opravdu jarní a my skoro celý týden strávili v tričku. Za sněhem jsme si museli kousek popojet do vyšších nadmořských výšek, ale našli jsme. Dva dny jsme byli na běžkách - jeden den s Terezkou a Klárkou (Kvilda - pramen Vltavy a zpět), druhý den jen já a Karel (Strážné - Knížecí pláně - Bukovinka - Strážné). Holky si mezitím prošly s tetou Terezkou a strejdou Tomem prý úžasnou Puštíkovu stezku. Díky tomu, že sněhu byly už jen zbytky, jsme došli i tam, kam bychom se jinak v zimě nedostali - na Stožeckou kapli se zajímavou historií a na Medvědí stezku s krásnými skalami, které se holkám tak líbily, že malá Sára ušla patnáct kilometrů po svých. Nevěřím tomu ještě teď.

Prošli jsme si okolní zaniklé vesnice s tajemnými názvy Kamenná hlava a Mlaka, šplhali jsme po kamenech, vyhřívali se na sluníčku, běhali bosí po sněhu a stavěli přehrady v potůčcích z tajícího sněhu. Krajina zaniklých obcí má pro mě zvláštní sílu - přijde mi to celé vždycky strašně nemožné. Taky po nás zbude jen pár ovocných stromů a kamenných zídek?

Večer jsme hráli Krycí jména - náš nový herní objev. Chalupa s Vltavou pod okny neměla chybu a my se tak mohli společensky předzásobit babičkou, dědou (naši), tetou (ségra) a strejdou.

Krajina s ostrůvky zbylého sněhu byla nádherná. A vlastně mi to nezimní počasí nakonec vůbec nevadilo, naopak.

Bruslení na Lipně opět nevyšlo, zato jsme zvládli brusle kolečkové - cyklostezka kolem Studené Vltavy z Horní Plané do Stožce je totiž na brusle jako stvořená. Terezka se na bruslích zlepšovala před očima a my měli radost, že ten týden bylo mrčení na výletech méně než obvykle. Nebo se mi to zdá až teď s více než týdenním odstupem?



Běžky:









Zaniklé vesnice:









Stožecká louka a Stožecká kaple:










Medvědí stezka:








Kolečkové brusle:










7 komentářů:

  1. Tak to jste měli dovolenou snů - běžky, turistiku a kolečkové brusle. A vypadá to, že nikde nikdo, nádhera! Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vlastně pravda, to člověk často všechno pohromadě asi nezažije. Jojo, super to bylo, hned bych jela zpátky.

      Vymazat
  2. Prožili jste krásnou rodinou společnou přírodní horskou relexaci a načerpali do dalších nevšedních dní...přeju Vám hl.zdraví,lásku..naději a klid a moc ráda Vás čtu.Děkuji♥ S láskou Věrka ♥🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, moc děkuji, to jste mi udělala velkou radost, a ta je v těchhle dnech potřeba, díky! Taky přeji všechno to, co píšete, vystihla jste to přesně. B.

      Vymazat
  3. Ta energie z fotek úplně čiší. Super, že jste se takhle užili ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jen ta energie v těchhle dnech nějak vyprchává rychleji než obvykle. Budu častěji koukat na fotky 😉 Snad se máš fajn...

      Vymazat
  4. Jé, Baru, to muselo být nádherné. Tolik zážitků a krásných momentů. Holky jsou čím dál krásnější a větší.
    Tolik štěstí.. My měli prázdniny minulý týden a tiše jsme smutnili, že nelyžujeme. No, snad bude někdy lépe.
    Baru, přeji pohodové dny a těším se na další příspěvky. Lenka B.

    OdpovědětVymazat