čtvrtek 25. března 2021

Chodba

 


Naše dlouhá a úzká (90 cm) chodba je jednou z částí domu, která se změnila zásadně, vlastně tady původně chodba vůbec nebyla. Jen úzký průchod z kuchyně do koupelny, kde jste kolem umyvadla obloženého nezapomenutelnými modrými kachličkami prošli dveřmi na záchod bez okna, za kterým obytná část domu končila. Dům pokračoval přístavbou, kam se ale chodilo zvenku a kde byl i kotel a bojler. To bylo vůbec vtipné, protože v tomto přílepku nebylo vytápění, takže nám párkrát voda v trubkách zamrzla.

My původní koupelnu kousek přesunuli, přístavbu zbourali a postavili ji nově (tentokrát už propojenou se zbytkem domu - současný dětský pokoj a spodní záchod). Kolem severní zdi domu teď vede tato úzká a dlouhá chodba. Úzká je proto, že šířka našeho domu v tomto místě je jen je necelé tři metry (vnitřní rozměr), dlouhá proto, že při cestě z kuchyně do dětského pokoje postupně míjíme předsíň, koupelnu a záchod. 

V původním průchodu do koupelny byla podlaha znatelně do kopce, což byla jedna z vtipností předchozích majitelů, proto jsme museli řešit rozdílnou výšku kuchyně a zadní části domu. Máme tak dva schody, které se někomu zdají nepraktické, my si na ně ale rychle zvykli. 


Před rekonstrukcí to v prostoru dnešní chodby vypadalo takto:



Pohled skrz původní neobytou půdu - dnešní chodba je v pravé části:




A toto je "místnost s bojlerem v době, kdy už to vlastně není místnost, protože přístavek je zbourán a už pomalu roste dnešní dětský pokoj:
 

A chodba dnes, nejprve pohled z kuchyně:



První dveře do předsíně (zrepasovali jsme původní dveře a kvůli boji s prostorem se zasunují do pouzdra). Nahoře chybí lišta :)



Poslední dveře na záchod a vstup do dětského pokoje:



Ještě jeden pohled z kuchyně - to ranní slunce procházející skoro celou délkou domu mě fascinovalo):



Dlažba. Pro mě dlouho dobu oříšek. Sehnat černobílou dlažbu, která by mi nepřišla kýčovitá, se totiž v ČR ukázalo jako oříšek. Nakonec se objevila tato v jednom z řetězců a byla za hubičku - zázrak. (Původně jsme do předsíně chtěli cementovou dlažbu z domu po mé babičce, ta se ale nakonec po vyndání ze země téměř celá rozsypala.)



Ano, ano, vidíte dobře, stále nám ze zdi trčí kabel s žárovkou. Ale všechno jednou bude, jen si umět v vybrat.


A na závěr ještě jedno přímé srovnání před a po:






13 komentářů:

  1. To je báječná proměna! Moc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Najkrajšia chodba akú poznám plus všetko ostatné!!! Ste neskutočne šikovní a vkusní:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Baru,
    to je neskutečně krásné. To světlo je dokonalé.
    Měli jste architekta nebo jste všechno řešili sami? Dlažba je nádherná.
    Taky se rozkoukávám a zvažuji něco nadčasového.
    Krásné jaro. Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc díky. Architekt nám dělal na začátku studii, hlavně jsme potřebovali vědět, jak bude dům vypadat zvenku, když povyroste do výšky, aby bylo plně obytné patro. Protože je fakt hodně úzký, aby nevypadal jako panelák. Vnitřek jsme nakonec z různých důvodu podle návrhu moc nedělali, ještě tady časem snad o tom dám článek. Jo, a dlažba je, myslím, z Hornbachu, byla to strašná náhoda,že jsme ji objevili. Stála do 500 za metr, takže za hubičku. Držím palce, ať se přestavba daří podle plánů a přání. B.

      Vymazat
  4. Ahoj, máte to moc útulné a do detailu promyšlené! Měli byste to dát do časopisu pro inspiraci ostatním.Krasne zařízeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za takovou pochvalu, toho si moc vážím. To bychom museli honem dodělat všechny nedodělky 🙃. Jste úžasné, úplně jste mi všechny nalily energii k dalšímu zútulňování do žil. Jen muže teď ze mě asi klepne😉

      Vymazat
  5. Krásná dlažba, hliněná omítka, přestavba. Se opakuji, ale váš domeček se mi moc líbí, moc zdařilá rekonstrukce a originální řešení. Dlažba mě zaujala, hned jdu brouzdat po webu, jestli je ještě k mání do naší retro novostavby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já nestíhám reagovat, pardón :( Moc děkuji za takovou chválu, to se moc dobře poslouchá. Dlažba je, myslím, z OBI nebo z Bauhausu (je ten v Ivanovicích Bauhaus, že jo?), třeba ještě bude. Držím palce, já vybírala strááášně dlouho.

      Vymazat
  6. Mně se také přestavba moc líbí, interiér je útulný, nádherná kredenc, skvělé recyklace původních kusů vybavení....a to světlo! :-) Kéž by víc lidí dokázalo být takto střízlivých a vkusných!
    Ps: ty původní modré kachle jsou teda nářez (a skoro ještě lepší jsou v hnědé barvě :-D), ale to zrcadýlko nad umyvadlem bylo fajn...
    Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je milé, děkuju. Vyřídím muži - když si bude stěžovat, jak musím mít všechno akorát :) Kachle byly nářez a měl je tehdy každý (jako všechno:)), já jsem taaak ráda, že je dneska výběr. Zrcadlo ještě máme, ale pochroumané rekonstrukcí. Pořád přemýšlím, jestli ho zkusit nějak opravit nebo ne, ale bojím se, že to chce pořádný nápad a ten nějak nepřichází :) Taky zdravím...

      Vymazat
  7. Hodně mě baví číst stavitelské blogy, protože sám chystám na příští rok stavbu rodinného domu a na vás jsem narazil až dnes. A rovnou říkám, že smekám. Protože u vás vidím asi nejvíce práce a hlavně je to poctivě oddřené. A to teď říkám v tom nejlepším slova smyslu. :) Volíte praktičnost a přitom to kombinujete s trendy. Jinak teda tu práci nezávidím. Co jste nakonec dávali do té chodby? Nám se hodně líbí vinyl od Floorforever.cz.

    OdpovědětVymazat