neděle 10. května 2020

Putování za břidlicí





Bývalý, sto let opuštěný břidlicový lom u obce Jakartovice nedaleko Opavy. Žádná turistická značená trasa, rozloha asi tak dva krát dva kilometry. Vlastně vůbec netuším, kde na tohle místo muž přišel, ale prý je známé. Pár lidí jsme potkali, ale jinak jsme si celý den užívali naši rodinnou samotu.


Hromady břidlice, nejspíše hlušiny ze starých lomů, porostlé mechem, břízami a borovicemi. Světlé řídké lesy vonící borovým jehličím. Zatopené lomy a břidlicové základy starých dělnických domků.


Krátká nenáročná trasa prokládaná dlouhými válecími pauzami. S Hamakou zavěšenou mezi stromy, lezením holek po starých borovicích, mácháním se v potoce, házením žabek a hledáním multikešky. Díky multikešce jsme prošli nejzajímavějšími místy, kam bychom se po obyčejné lesní cestě nikdy nepodívali.


Holky byly nadšené. Prý sem musíme jezdit častěji. Přemýšlím, jestli se už někdy o některém místě takhle vyjádřily. Tak to asi musíme...

















3 komentáře:

  1. Myslím, že dneska se už ta břidlice začíná čím dál tím více využívat. Vy si to nemyslíte? Taková břidlicová deska jako obklad je totiž fakt pěkný přírodní materiál. My z ní máme zase vyrobenou kuchyňskou desku, respektive jen ostrůvek v kuchyni. :) A taky to vypadá moc pěkně. Navíc když se pěkně opracuje, tak je to i moderní. :)

    OdpovědětVymazat