sobota 22. září 2018

O šortkách a sukních v září

Když jsem minule napsala, že všechno bude, hned mě popadla chuť ušít holkám kraťasy, kterých měly celé letošní léto málo. K tomu dvě plátěné sukně z látek, které si (v červnu) vybraly. Jedna kolová pro Terezku (tu jsem nějak nestihla vyfotit a včera v ní odjela k babičce) a jedna superjednoduchá z pruhu látky pro Klárku.






Unosily je celý jeden den. Ale to blaho, že už teď jsem připravená na příští letní sezónu.. K nezaplacení :)

...

Často se mi vůbec nechce šít věci, které jsou potřeba ušít teď hned, ale děsně se mi chce ušít něco úplně jiného, zpravidla hrozně nepotřebného. Většinou tu chuť zaženu a dělám věci podle plánu, teď mi ale vyloženě bodlo ty letní kousky prostě ušít.

Objevila jsem díky nim (a díky švagrové:)) šití dvojjehlou, se kterým všechno hned vypadá zas o kousek víc profi. Z líce jsou vidět dva rovné stehy, z rubu je cikcak, díky němuž steh i na úpletu krásně pruží. Použila jsem jej na záložky nohavic u šortek a s kráčející patkou i na prošití spoje nápletu s plátnem v pase šortek. Skvělý je i na pas a nohavice u legín a určitě i na spoustu jiných věcí. 


Moudra jsem brala tady

Jen kdybych ty dvojjehly tak nelámala, když nejsou úplně z nejlevnějších..







7 komentářů:

  1. Barčo, paráda. Já se oblečení (zatím) vyhýbám. Ne, že bych nechtěla, ale představa dalšího druhu materiálu u nás doma mi nedělá dobře:-D Musím spotřebovat, co už doma mám:-) Dvojjehlou také šiji a také jsem se jich nalámala. Po prvním zlomení a zjištění ceny originálu mě málem odvezli. Naštěstí mi do stroje sedí univerzální. Koupila jsem různé síly. Předtím jsem šla hlavně č.70, kterou jsem měla ve vybavení stroje. Většinou teď šiji č. 80 či 90 a zatím drží:-D Tak hezké šití přeju! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já šiju většinou z bavlněných pláten, těch máme obě hromady, ale je pravda, že se sukně pak trochu mačká :( Zjistila jsem, že se na oblečení vyplatí ty dražší plátna, nemuchlají se tak moc. A pak z úpletu - je pravda, že už dvě hromádky úpletu v "syslírně" mám. Začala jsem hlavně kvůli legínám pro holky - jsou hubené a všechny na nich visely. Navíc ty ušité o dost déle vydrží. Jen víc těch oku lahodících vzorů by to chtělo - už zase frflám :) Trochu mě lákají všechny ty popelíny, gázoviny a tak, to musím ale teprve prozkoumat co je na co vhodné. No chtělo by to dva dva životy, však víme :)
      Dík za radu s dvojjehlou, zkusím sehnat ty silnější - i tak ale stojí kolem padesáti korun, nebo nee? B.

      Vymazat
    2. Joo, stojí, jsou drahé. Ale originál na Brother stál 160,- a v návodu psali, že jedině originál...a já poctivec jsem se zděsila:-) Ale šikovný pán v prodejně šicích strojů poradil universální a "jen" za 50,- Takže jsem spokojená a přes švy jezdím opatrně i tak:-)

      Vymazat
  2. Baru, já jsem teda ještě jehlu nezlomila...za to seřídit stroj tak, aby se mi to každou chvíli nazašmodrchalo a nemusela jsem převlékat apod. to je pro mne umění a pořád velká výzva ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téda, tak to klobouk dolů.. Já taky pořád šteluji napětí nitě, pak to zapomínám šoupat zpátky na jednojehlu, radost :)

      Vymazat
  3. Krásné látky, občas zajdu do Karsu na Cejlu, ale ty ceny. To tišnovská galanterie má skvělý výběr látek všeho druhu a za hodně příznivé ceny, doporučuji se tam zajít podívat. Často tam nechodím, neb bych tam nechala i půl výplaty.
    A mám to stejně, většinou mám chuť šít úplně něco jiného, než je potřeba. Ale o víkendu jsem se hecla a Oli má hned 3 nové pyžama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše galanterie je super, o tom žádná, taky tam mám raději omezený vstup :) A na pyžama se chystám, jen ty jsou právě v řadě věcí, co hoří. A tím pádem budou kdovíkdy..

      Vymazat