pondělí 5. února 2018

By Bro workshop




Sobotní půlden jsem strávila v Havířově - na vyšívacím workshopu v galerii Krystal.

Přesně takový relax a na pár hodin úplné vypnutí svého všednodenního života jsem už dlouho potřebovala.

Havířov jako město mě nadchl. Jela jsem vlakem, konečně jsem si tak prohlédla tolik diskutované nádraží s prvky bruselského stylu a měla čas si před začátkem workshopu v klidu projít Hlavní třídu (socialistický realismus) i s přilehlými dvorky. Havířov je až po druhé světlové válce na zelené louce vystavěné město, urbanisticky promyšlené, se spoustou zeleně. Domy na Hlavní třídě jsou většinou krásně a citlivě opravené, všude stromy, cyklostezka. Připadám si mírně nepatřičně, jako bych ani nepocházela ze severní Moravy a v éře před vznikem nákupních center nejezdila nakupovat do Ostravy-Poruby (vystavěná pokud se nemýlím ve stejném stylu). Nikdy bych nevěřila, že si mi to jednou bude líbit..

Ale konec ódy na urbanismus - v sobotu šlo hlavně o vyšívání.




V Krystalu teď vystavuje Ivana (By Bro), jejíž pojetí vyšívání mě nadchlo. Jednoduché, málobarevné, promyšlené, moderní. Základem výšivek je fotografie, převažující barvou tmavě modrá, podkladem jsou často krásně vzorované látky. Ivana kombinuje jednoduché obrysy hedvábnou nití s plnou výšivkou i s nášivkami (říká se tomu tak?). Výsledek je úžasný..

Na workshopu si většina z nás vyšila halenku, Ivana nám prozradila mnoho ze svého know-how (možná i více než původně chtěla :)), k tomu skvělý MALINOVÝ dort. A milá a vtipná Soňa (MALINOVÁ) a úžasně jednoduché prostředí galerie Krystal plné světla, s výhledem do jednoho z Havířovských vnitrobloků.


Kdybych se urputně nesnažila stlačovat rodinný rozpočet v zájmu přípravy akce "fasáda", určitě bych si některou z Ivaniných výšivek koupila. Takhle jsem si krom vyšité košile odvezla "jen" hrníček od Andrey Tachezy, po kterém už dlouho pokukuju.




Košili už obdivuje celá rodina (myslím tím naše, kteří v sobotu hlídali holky - díky), Klárka je nadšená z mého domácího dokončování výšivky a já nabrala energii na dalších několik týdnů. A plánuju další návštěvu, kde už si určitě koupím minimálně tu malinadesign misku k hrníčků, talířkům a konvici do sady. 

Moc děkuji za krásný den..


8 komentářů:

  1. A já Tě poznala na fotkách díky tomu úžasnému batohu viz níže...:-) A teď mě teda mrzí dvojnásob, že jsem na workshopu nebyla! Když my jsme plesali... Škoda, škoda! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Peti, to je škoda... Já dlouho váhala a kdyby Soňa nevypsala ještě dva další termíny, tak bych se kvůli své nerozhodnosti ani neprobojovala. Ale tak plesat se taky musí :) Já někdy určitě dojedu na Tvůj workshop, jen to musím nějak časově ošéfovat :) B.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Lenko, díky.. Že prý je hodně erotická (mě to v tom nadšení vůbec nepřišlo), tak snad budu mít odvahu ji nosit :)

      Vymazat
  3. Krásné, výšivka, hrneček i workshop. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci dík, až pojedeme do Studénky na delší dobu, určitě se ozvu..

      Vymazat
  4. Paráda veľká a pritom tak tradičná a stará technika v úplne novom TOP prevedení!
    Ivana je geniálna:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, taky si myslím, mě tyhle tradiční techniky v moderním pojetí hrozně baví.. Díky..

    OdpovědětVymazat