úterý 30. ledna 2018

Když už jsem to před volbami načala..



Sobotní výsledek voleb stále vnitřně zpracovávám...


Momentálně jsem ve stavu, kdy vím, že:

- slušnost a dobro rozhodně nepřijde seshora, musí přijít zespoda - od nás.

-  naše holky se budu snažit učit nejen prohrávat (já sama jsem v sobotu zjistila, že mám v této disciplíně velké rezervy), ale i vyhrávat - pokorně a s úctou k poraženým..


Chtěla jsem toho napsat více, mám ale pocit, že to neumím vyjádřit tak dobře, jako to dělají jinde jiní. Moc se mi líbí například Syroovčino shrnutí - i když klidem mě teda vůbec nenaplňuje.

Pokud vám nevadí dále se v politickém tématu šťourat, doporučuji dokument o Andreji Babišovi Selský rozum. Má své mouchy a na klidu vám zřejmě taky nepřidá, je ale podle mě poučné jej vidět.


A já teď chci jen doufat, že mě v následujících pěti letech to, kdo je na Hradě, opravdu nijak zásadně neovlivní..




9 komentářů:

  1. Zdravím ze Strakonic, jsem na tom stejně, výsledek voleb mě dost vzal. bylo to pro mě emotivní. A nejde jen o to, že na hradě je hulvát a ožrala, ale o hodnoty, které tolik lidí zastává, respektive nezastává. Pořád koumám, co s tím. PS: Pořád obdivuji tvé tašky, ale ne a ne se dokopat k tomu, nějakou si objednat. Ale jednou to přijde:-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Báro, já se zase už sto let chystám, že za váma zajedu :) S hodnotami jsi to trefila přesně, byla to jedna z vět, kterou jsem na poslední chvíli smazala. To mě zdrtilo snad ještě víc než samotný výsledek. Pořád se od "tématu" nemůžu v hlavě vzdálit, ale už čerpám pozitivní náladu kde se dá, tak snad už se odrazím. Zdravím Lukáše! A moc díky za obdiv i komentář :) Bára

      Vymazat
  2. Spokojená s volbami nejsem, ale neprožívám to. Je tolik starostí a radosti, že tohle téma nechci a ani nemám čas, v mysli zpracovávat.
    Batohy jsou perfektní. Tohle mě baví a zajímá.
    Přeji krásný den, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky, dlouho jsem přemýšlela, jestli o volbách psát nebo nepsat. Nakonec mi ale přišlo, že pokud má být blog o mě, musí to tady zaznít.. B.

      Vymazat
  3. Barčo, jsem sama překvapená, jak jsem výsledek prožívala a prožívám. Nějak to nemůžu dostat z hlavy. A nejsem sama, jak vidím, kolik blogů, zaměřených kreativně, to muselo ze sebe dostat ven prostřednictvím nějakého článku. Neumím to tak sesumirovat, jsem tedy ráda, ze mohu reagovat a číst tam, kde to umí popsat přesně, jak to cítím. Takže děkuji! Pa. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc díky za podporu, opravdu jsem dlouho váhala, jestli o tom psát nebo ne. Bitky v komentářích na jiných blozích mě děsily, ale nějak mi prostě nešlo být zticha. Štve mě, jak jsou na sebe oba tábory nabroušené, na druhou stranu jsem za diskuzi ráda. Až diskuze nebude, to bude teprv špatné..

      Vymazat
  4. Dobrý den, ačkoliv to normálně nedělám, nedá mi to taky jeden komentář nepřidat. Tentokráte ale s opačným postojem a pohledem na věc. Mě naopak překvapuje, nakolik všichni volbu prezidenta prožívají, a podivuji se nad tím, čeho se ve skutečnosti obávají. Vzhledem k tomu, že u nás má prezident pouze formální pravomoci a jeho funkce je více či méně reprezentativní, nejde o prezidentskou formu vlády jako např. v USA, může se nás náš prezident občas maximálně dotknout svými názory, které budou v rozporu s našimi, můžeme se za něj možná stydět, když budeme mít pocit, že něco zmotal, ale fakticky nemá náš život jak ovlivnit. Ostatně jak se Vás dotýkalo to, že do nynějška byl prezidentem Miloš Zeman? Myslím, že kromě výše uvedeného, nijak. Také jsem volila pana Drahoše, přesto upřímně musím říct, že nejsem přesvědčená, že by byl ten jediný správný prezident. Jak to mám vědět, když doteď žádnou politickou funkci nezastával, nebyl tedy vidět, nebyl denně na očích. Lidé ho neznají, neví, co od něj čekat a myslím, že z naučených frází a životopisu na internetu se to nedozvědí. Když už nic, tak voliči současného prezidenta alespoň přesně ví, koho volí. S jeho dobrými (ano, opravdu si myslím, že je má) i špatnými vlastnostmi. Nemyslím si, že je správné tvrdit, že lidé, kteří volili současného prezidenta nemají "ty správné hodnoty". Je to dosti troufalé a nabubřelé a musím říct, že mě překvapuje, kolik voličů právě ostatních kandidátů mělo potřebu se takto vyjadřovat. Jaké hodnoty to dle Vašeho názoru jsou a z čeho tak usuzujete, že je ti lidé zastávají? Doufám, že Vám tímto nikterak nezkazím náladu, to bych opravdu nechtěla, jde jen o zamyšlení, jiný úhel pohledu. Jinak mám Váš blog moc ráda a líbí se mi, co dělíte. Krásný den, Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Martino, moc děkuji za komentář, náladu mi nezkazil :) Ráda odpovím..

    Vím, že náš prezident má pouze formální pravomoci, ale jde mi právě o tu reprezentativnost. Chtěla bych, aby nás zastupoval slušný pan prezident a taky aby nás reprezentoval i jinde než na východě. Jeho spolupracovníci mi sympatičtí nebyli a nebudou, o tom, jak dlouho nechá vládnout vládu v demisi ani nemluvím.. Jde mi o "naschválismy" se jmenováním profesorů, udílením státních cen, urážky a podobně. Pokud jej někdo volí, beru to tak, že mu tyto věci nevadí a že je schvaluje. Neříkám, že tyto hodnoty zastává, ale minimálně mu nevadí, že náš pan prezident morální hodnoty neuznává.

    Co se týče pana Drahoše, v prvním kole jsem jej taky nevolila, taky pro mě nebyl úplně ideálním kandidátem, v tom jsme asi zajedno. Nemyslím si ale, že by nebyl správným prezidentem, i když to už asi nikdy nezjistíme. Mám pár kamarádů ve vědeckých kruzích a pro český výzkum toho (politicky) vyjednal mnoho. Připadá mi trochu na hlavu postavené, že volby vyhrálo ANO s Andrejem Babišem, který se i po letech v politice stále označuje za nepolitika a lidé jej asi i proto volí. Za prezidenta ale nepolitika nechceme..

    Moc děkuji za pochvalu blogu i za komentář - nevadí mi vyslechnout si jiný názor, ráda se zamyslím. Hezký den mějte..

    OdpovědětVymazat
  6. Barunko, se zájmem jsem si pročetla tvůj blog, řadu komentářů i tvé odpovědi a nedalo mi, abych ti za ně (hlavně tu poslední odpověď) poděkovala -připadlo mi to, jako bys mi mluvila z duše. Máš pravdu, nenech se ovlivnit tím ,kdo je momentálně na hradě, byť nám, co jsme ho nevolili, vzkázal, že teď můžeme držet ústa. Já myslím, že mu tu radost neuděláme - přece jen to nebylo marné, co myslíš ty??? Jsem pyšná, že mám takovou vnučku, co se jen tak nedá. Zdravím-babi

    OdpovědětVymazat