úterý 11. října 2016

Háčkovaná mýdlenka


Hned po tom, co jsem si do porodní tašky sbalila Terezčin plavací kruh s medvídkem Pů, jsem začala shánět mýdlo s dubovou kůrou. Že prý je to zázrak na všechny poporodní bolístky.

Sehnala jsem příjemně malé, krásně voňavé a docela i ekologicky vypadající mýdélko. 

Hned jak jsem si ale představila oslizlou plastovou krabičku, ve které za časů mého dětství tahle mýdla bývala, šel mi mráz po zádech. Kdysi mi někdo říkal o háčkovaných pytlících. Něco na způsob těch žlutých plastových sítěk, které ve mě vzbuzují jen o něco málo menší odpor než plastové krabičky.

No nic, žádnou jinou přijatelnější alternativu jsem nevymyslela. A vyzkoušet to musím, přece jen se časem chystám to málo z naší kosmetické a hygienické výbavy trochu zpřírodnit. A kdy jindy bude lepší příležitost než v erární sprše novorozeneckého oddělení. 

Žádný návod na mýdlenku, která by se mi líbila, jsem honem nemohla najít, tak jsem narychlo jeden vytvořila. Stejně narychlo teď píšu jeho postup a stejně rychle budete mít tenhle mýdlo-pytlík uháčkovaný - slibuju..




Začala jsem 16ti řetízkovými oky a pak ještě třemi navíc. Počet ok si naměřte podle šířky mýdla, které chcete v pytlíku mít. Do čtvrtého oka od konce jsem uháčkovala dlouhý sloupek a pokračovala až do konce řady stylem jeden dlouhý sloupek, jedno řetízkové oko. Další řadu začnu zase třemi řetízkovými oky a pokračuji stejně jako v předchozí řadě. 

Počet řad jsem odměřila podle výšky mýdla, krát dvě. Je dobré udělat ještě pár řad navíc, řekla bych tak sedm až osm, aby síťovka pytlíku pokračovala ještě i kousek nad mýdlem a šňůrkou šel otvor dobře stáhnout.

Výsledkem dosavadního snažení by měla být dlouhá obdélníková pravidelná síť z dlouhých sloupků. Tu jsem složila po její dlouhé straně napůl a bok, dno a druhý bok budoucího pytlíku sháčkovala krátkými sloupky. Dělala jsem vždy dva krátké sloupky do každého oka sítě, v rozích čtyři.

Když jsem tyto tři strany sháčkovala a dostala tak něco podobného pytlíku, obháčkovala jsem podobně i celou horní hranu pytlíku kolem dokola. Jen místo dosavadních krátkých sloupků jsem použila sloupky dlouhé - do každého oka sítě opět dva. Ukončila jsem pevným okem a pořádně zapošila tupou jehlou. 

Šňůrku jsem ukroutila ze stejné bavlněné příze. Postup kroucení je tady - já použila jen asi jeden metr příze a mám tedy asi půlmetrovou šňůrku. Na obou koncích mám uzlík.

Hotovo dvacet. 

Háčkovala jsem přízí Schachenmayr háčkem 3,5.

Jsem dost zvědavá, jestli bude pytlík dobře sloužit a bude méně slizký než žluté síťky. Uvidíme..



A pokud máte tak starostlivou tchýni jako já, která je ochotná vám celé léto několikrát opakovaně prát a sušit třešňové pecky (moc jí za to děkuji, já to před pár lety vzdala a napůl shnilé a smradlavé pecky letěly do popelnice), ušijte si k mýdlence i obal na tento třešňový nahřívací polštářek. Já ho ušila ze svých dvou nejoblíbenějších látek a i kdybych ho v porodnici nepoužila, už jen ty látky mi tam budou dělat radost..

7 komentářů:

  1. Krásná síťovka na mýdlo, já mám dubovou mast... A tchýni zdravím, závidím a obdivuji, toho si važ. Každopádně dva pytlíčky s peckami určitě nevyužiješ a modrá pro holčičku?! Nepřijatelná hrůza! Náš chlapeček by naopak určitě ocenil a když už se v té porodnici potkáme... :-) Pěkný den, iva
    P.S. Viděla jsem už i nahřívací pecičky z hroznů, to by byla výzva (nejen pro tchýni :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Cha cháá.. pytlík mám jen jeden, z každé strany je jedna látka :) Ale budu Ti ho tam půjčovat, jo? A budeme přikládat každá z té správné strany :D Jo, a myslím, že na babiččinu starostlivost jsou i pecičky z hroznů krátké..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě, že jsem dnes pořídila ty hroznové pecičky... Přikládáš je i preventivně? Báječná babička, sláva jí! i.

      Vymazat
    2. Zatím nepřikládám... Ale můžu zkusit začít, třeba se pak začne NĚCO dít :)

      Vymazat
  3. Super síťovka, určitě dobře vyzkoušej, a dej vědět, taky nesnáším ten mýdlový sliz na umyvadle:-) Já mám našité nahřívací polštářky z pohankových slupek, vyzkoušeno na Stelince a super:-) Čekám na lepší světlo na focení:-D Je tu furt černo.
    PS: jinak panenka je na světě... až teď, chudinka malá, ale je krásná a moc se mi líbí. Děkuji. Asi ušiju i toho medvěda, jak jsem ti psala:-) Chtěla jsem je nacpat těmi pohankovými slupkami, to by taky nebylo špatné, co? :-) Neodpustím si ale reakci mých dětí na hotovou panenku: Stelinka ji hned, jak jinak, strčila do pusy a pak s ní třískala o zem, jak dělala na břichu letadlo a Adam? Ten když ji viděl, tak mi říká: Maminko, ta je krásná, ale dobře by se s ní hrálo Chodí pešek okolo, že? :-) Zdravím moc, pa:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám vědět - zatím jsem jen zjistila, že nemáme v koupelně žádné háčky, takže netuším, kde bude viset :) Jsem ráda, že má panenka úspěch - bušení o zem je super reakce :D A pešek je skvělý nápad - úplně jsem na tuhle hru zapomněla. Taky zdravím..

      Vymazat
  4. Dobrý den, chci se zeptat, zda ta mýdlenka fakt drží? Přeci jenom když si pak člověk myje ruce, tak to dostává docela na frak, ne? :) Ale třeba se mýlím. Já jsem teď háčkovala povlaky na náš hnědý zahradní nábytek, tak z toho mám fakt velkou radost. Jak to bude možné, pošlu vám sem fotky. :)

    OdpovědětVymazat