sobota 23. dubna 2016

A všechno kvetlo..


Když je venku nádherně a kvete každý druhý strom, je potřeba vyrazit na výlet. I přes nepřízeň Českých drah co se týče návaznosti spojů. A nenechat se odradit ani tím, když večer před plánovaným výjezdem zjistíte, že až do konce dubna jsou v rožnovském skanzenu otevřeny jen exteriéry.

To pak sice znamená, že v Mlýnské dolině neuvidíte klapat ani jediné mlýnské kolo - protože náhon je zatím plný listí a mlýn, prádelna i hamr uzamčen. A do interiéru všech domů i domečků budete moct nakouknout jen maličkými okýnky. 

Zato ale v areálu celého skanzenu nepotkáte ani nohu - maximálně pár místních, kteří si za symbolické vstupné zašli mezi chalupy na procházku. (Což ale asi nebude platit pro víkend, my tam byli v pátek.) Oslík bude přes celý areál hýkat jen pro vás a celkově všechny ty husy a slípky a kachny a králíky si daleko víc vychutnáte. Když se vám začne vztekat dítě a bude dvacet minut řvát (protože je to jeho první celodenní výlet bez kočáru a za jiných okolností by už dávno řezalo svou třetí poobědovou hodinku šlofíka), nemusíte se vůbec stresovat, že vás vidí a slyší všichni návštěvníci. Protože tam jednoduše žádní nejsou. A výhled od malého hřbitůvku na celý rozkvetlý skanzen a město pod ním a Radhošť nad ním budete mít jakkoli dlouho jen pro sebe. A to nám za to rozhodně stálo..

Navíc i při nakukování přes maličká okýnka do ještě menších místnůstek, kde si pak na popisku přečtete, že žila rodina s jedenácti dětmi a ještě tam v zimě měli i mláďata hospodářských zvířat, aby venku nezmrzla, si ledacos uvědomíte. Minimálně si pak budete připadat jako nesmírný boháč i přesto, že zatím taky obýváte jen jednu místnost  - zato ale o dost větší, s menším počtem dětí a jen s pár plyšovými zvířaty :) A to za to taky stojí..


Žádné komentáře:

Okomentovat