středa 9. ledna 2019

Deka


Moje předvánoční šití pro ségru a jejího Toma. 154 krát 200 cm.

Napůl ze zbytků látek, napůl z látek na deku koupených. Vzory na míru - hory, stromy, lesy, domy.

Z druhé strany nejjemnější minky - jednotka hebkosti. Vatelín jsem stejně jako u naší deky  vůbec nepoužila - deka je díky tomu neprkenná a pěkně "přítulná".

Je asi zvláštní odreagovávat se od šití zase šitím, ale on patchwork je přece jen trochu jiné šití. Už jen to řezání čtverečků. Kolik toho člověk promyslí..

Přiznávám, že kapka času navíc by mi bodla, ale strašně mě to bavilo. A jestli platí, že z ručně vyrobených věcí sálá energie, tak tahle deka musí přímo zářit :)












19 komentářů:

  1. Je krásná!

    Zajímalo by mne, jak hřeje a jak dlouho minky vydrží být pěkné. Nemám s ním zkušenost (šije jsem z něj jednou a vůbec mi to nešlo).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, hřeje úžasně a pro nás je minky o dost příjemnější na večerní zachumlání než vatelín. Naší deku už máme dva roky, párkrát jsem ji i prala a vypadá pořád stejně. Prošívala jsem jen dva soustředné obdélníky s rozestupem dvou čtverců (nepíšu to nepochopitelně? :)) a s kráčející patkou a milionem špendlíků to šlo pěkně.

      Vymazat
    2. A díky za inspiraci - nastartovala mě tvoje předvánoční deka. Jinak bych znovu odkládala na příští Vánoce..

      Vymazat
  2. Ta je kráááásná! Barvy přesně podle mého gusta a velikost vyloženě "zamuchlávací". Už dlouho plánuji ušít nějakou velkou deku k televizi, Ježíšek mi donesl řezací kolečka a podložku, tak se do těch čtverečků taky asi brzy pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, pusť, já řezala kolečkem poprvé ve velkém a jsem nadšená. Jen to sviští :)

      Vymazat
  3. Ta je boží! Zajímal by mě ten proces kombinování čtverců:) Já jsem dělala zatím jen dvě dětské a málem se mi z vytvoření té nenáhodné náhodnosti zavařil mozek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Díky! Doporučuju kombinovat během poobědového spaní dítěte - věděla jsem, že mám asi tak hodinu času (než mi Sára moje kombinace začne překombinovávat) a jen to svištělo :) Ale úplně chápu - naše deka mi taky zavařovala mozek. Tady jsem jen věděla, že chci střídat černobílé látky s šedými a hořčicovými, látky jsem měla na hromádkách podle druhu. Na poslední řadu mi zbylo moc cikcaků, tak jsem povyměňovala pár černobílých čtverců vprostřed a bylo :)

      Vymazat
  4. Barčo, nádherná! Řezání čtverců mám taky moc ráda, takže úplně chápu tvé myšlenky... Doufám, že se brzy k nějaké dece také dostanu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, asi jsem tomu trochu propadla, takže už vás všechny patchworkářky chápu. Držím palce v synchronizací s prací..

      Vymazat
  5. Baru, prostě....BOMBASTICKÁ!!!
    Jenom by mě zajímalo, jak to máte prošité. Jen čistě bez sendviče?
    Krásný večer. Lenka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dík! Nevím jistě co je to sendvič, každopádně na vatelín jsem to nenašívala. Jsem děsný amatér.. Šila jsem ale kdysi deku holkám klasicky na vatelín a přijde mi taková prkenná, tahle k člověku pěkně přilne, jako pléd. Tak mě to nadchlo..

      Vymazat
  6. Baru, kde kupuješ minky? Spíš mi jde, zda jsi s tím z daného obchodu spokojená? Deka je moc pěkná! Děti taky chtějí ušít...M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, měla jsem zatím oboje (myslím) z mojelatky.cz a přijdou mi v pohodě. Odjinud jsem neměla, takže nemůžu srovnat, ale plastický vzor zatím drží, i na dece, kterou už máme déle, tak snad OK. Do deky se určitě pusť - je to sice na dlouhé večery, ale pak ta radost...

      Vymazat