úterý 22. ledna 2019

Varvara - kniha o velrybím putování




I když předloni přinesl Ježíšek tučňáka a loni ježka, loňským rokem nás snad na každém kroku doprovázely velryby. Já si koupila úžasnou velrybí látku (brzy vám ji tady představím, ale už jste ji vlastně i viděli) a moc se nám líbila kniha Nela a růžová velryba, podle které jsem holkám velrybu i ušila. Růžovou, jak jinak..

A koncem roku jsme v naší knihovně objevili další velrybí knihu, která nás nadchla - Varvaru. Napsala ji Marka Míková a nádherně ilustroval Miro Pogran.

Absolutně nenásilnou formou (a tak nějak podprahově a přirozeně) se mezi řádky dozvíte snad všechno, co o velrybách potřebujete vědět. Hlavní hrdinkou je mladá velryba Varvara, která  podniká cestu přes půl zeměkoule. Trasa jejího putování je opravdu vědecky podložená a její očipování je dokonce součástí příběhu.

Cestou Varvara - plejtvákovec šedý - zažívá spoustu dobrodružství, při kterých mi (hned zpočátku) ukápla i slza. Kniha učí děti pomáhat slabším a když se objeví velrybáři s harpunami, dostává i ekologický rozměr.

A pak ten koloběh života (a smrti, se kterou se tu potkáme hned několikrát), když kniha začíná narozením Varvary a končí.. No, nechte se překvapit :)








3 komentáře:

  1. Krásná knížka, doporučuji taky Gerdu od Adriána Macha, nádherné ilustrace. Mám od něj ještě jednu knížku, ale je slovensky, příště ti ji přinesu ukázat.

    OdpovědětVymazat
  2. Dávali to nedávno jako nedělní pohádku, v rádiu na Dvojce. Knížka krásná.

    OdpovědětVymazat