úterý 19. září 2017

Kolmo přes Vysočinu

Anebo něco pro zahřátí v letošním nebaboletním září.

Plním resty a zpracovávám letní fotky. Dnes o tom, jak jsme po letech rekonstrukčního odpočinku v boudičce oprášili (doslova) vozík za kolo. 

(Příště už něco aktuálního, fakt..)



Holky byly první srpnový týden u babičky na Pelhřimovsku a my si pro ně s mužem a Sárou ve vozíku na kolech dojeli. Cesta to byla úžasná, s jedním přespáním ve stanu na břehu řeky Oslavy. Sára si odbyla své první stanování a trumfla tak svým věkem obě dvě starší holky. Ve vozíku byla neskutečná – vykládala, spala, hrála si s hračkami. Nespokojeně se hlásila jen v časech jídla. Nemá to to dítě po mě?




Trasu vymyslel muž skvělou - silnice třetí třídy s minimálním provozem. Páteční mírně nudnou krajinu polí začínající kousek nad Tišnovem vystřídalo krásné údolí Oslavy a hned potom nádherné Třebíčsko se skalnatými borovicovými ostrůvky rozesetými v krajině.





V Třebíči nejlepší frapé, jaké jsem kdy měla, v jedné z nejkrásnějších cukráren, ve kterých jsem kdy byla. V kavárně a cukrárně Pod lampou na okraji třebíčské Židovské čtvrti mají břečťanem obrostlý vnitřní dvorek s výhledem do vnitrobloku židovských domů a úžasně vybavenou přebalovací místnost. A to s malým dítětem člověk ocení.





Muž si myslel, že mě šlehanou studenou kávou a zákuskem uplatí a vydržím pak až do oběda. Uznávám, že většina lidí by do oběda vydržela, já ne. Krize na třicátém kilometru, já v polorozpadu ležela ve stinném lese a před námi dalších šedesát kilometrů.

Spravila to ale houska obložená rajčaty a mozarellou – znám se a bez svačinek nevytáhnu paty z domu. S plným žaludkem mě ten den dokonce nerozhodilo ani mužovo věčné frflání na mou pomalou jízdu z kopce. Celkově se ukázalo jako zajímavé jet na dvoudenní výlet bez dětí (nebo teda s jedním téměř bezzásahovým dítětem). Člověk přestane řešit dětské spory a začne řešit dospělácké spory – asi abychom nevyšli ze cviku :)

Tři dny jsme pak u babičky a prababičky zůstali a na cyklovýlety krom jednoho dne vyráželi i s holkama. Klárka na kole, Terezka se Sárou ve vozíku (máme dvoumístný). Museli jsme samozřejmě naslibovat bazény a nanuky a zámky a muzeum hraček (Kamenice nad Lipou), aby Klárka vůbec na kolo nasedla, ale když už jela, vypadala spokojeně.

rom teda těch „blbých kopců, které nejsou vůbec k ničemu". A že jich na Vysočině je :)





K

4 komentáře:

  1. Jé, to je skvělé. Také máme croozer a děti jsou zatím malé, takže obě vozíme v něm. Letos jsme jezdili okolo Bodamského jezera a je to tam pro cyklisty totální ráj. Spousta cyklostezek a vzájemná tolerance se řidiči. A moc milí lidé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dobře, zařazuju na seznam :) Ještě tam mám Salcburskou Solnou komoru, je pravda, že tolerance řidičů je s dětmi dost nezbytná :) Díky za tip..

      Vymazat
  2. Sárinka je teda skvělá. Na Jů v tom věku jen řaval a řvala, ujet pět kilometrů byl výkon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my čekáme krizi příští sezónu - obě dvě holky jak začaly chodit, přestaly chtít být ve vozíku:)

      Vymazat