středa 24. května 2017

Flek na krásném dni




Tak krásně ten včerejšek začal.

Přišly mě navštívit Zuzka Na kopečku a Peťa Bududub. Úžasná inspirativní hodinka.

Zbytek dopoledne pak v Brně, které mě tentokrát neznechutilo svou liduplností, ale naopak mile překvapilo. Lidé usměvaví, kavárny v ulicích příjemné, na České veselá a pohodová hudba, zelené stromy. Už i to nádraží začíná pomalu vypadat příjemně.

Objevila jsem (úplnou náhodou) obchůdek Sonnentoru. Bio čaje. Plná výloha Peti Oringle. Vyhrála soutěž a pomalovala pro ně výroční čajovou krabičku včetně jednotlivých balíčků s čaji. Na každém pytlíčku citát o radosti. Už mám jednu doma - moje radost veliká.




U odpoledního šití jsem trochu usínala, probralo mě až večerní plavání. Moc hezky jsme si to každotýdenní plavání s kamarádkami vymyslely - doporučuju!

Večer na mě ale bafla červená skvrna na ruce. Minulý týden tam bylo klíště, takže panika řádná. Bylo to asi mé páté klíště za celý život. 

Existuje vůbec méně prozkoumaná nemoc než je borelióza? Ví vlastně někdo, jestli se dá přenést kojením? Budu muset kvůli případným antibiotikům kojit přestat ? A znamená flek jistojistě boreliózu, aby případný stop kojení nebyl pro nic za nic? Pomůže to vůbec? Proč každý lékař tvrdí něco jiného?

Nejhorší je smrt z vyděšení. Opakuju si to dnes celý den a pomalu to začíná zabírat.  Zítra si nařizuji návštěvu své praktičky a nějak (dobře!) to určitě dopadne..

30 komentářů:

  1. Tak s tou borelkou Ti neporadím...:-( Ale s tím čajíkem jsi mě potěšila:-). Výlohu jsi asi necvakla, co?:-) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, Peti, jsem trapná, nevyfotila. Mám fotící mobil jen pár týdnů a vůbec mě nenapadlo ho použít. Pardón :(

      Vymazat
  2. Dobrý den, babička měla loni po klíštěti na noze obrovské červené kolo. Taky jsme se báli. Ale výsledky dopadly dobře.
    Ať i Vám to dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, moc díky, jsem děsně ráda za každou dobrou zprávu. Můžu se jen zeptat, šla s tím babička k praktické doktorce nebo někam na imunologii? Díky ještě jednou, mějte se krásně! Bára

      Vymazat
  3. Borela prý zčervená až po třech týdnech. Měla jsem flek hned a Mudra říkala, žeje to pouze obranná reakce, tak držím palce, at je vše ok!!!
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, ani nevíte jakou jste mi udělala radost - mockrát díky. To je snad nejlepší zpráva dnešního dne. Budu doufat, že to takto nějak zítra dopadne :)

      Vymazat
    2. Jo jo, tak by to mělo být. Kamarádka používá něco jako mapu těla - má nakreslené postavičky na papíře pro každé ze svých dětí a zaznemenává tam, kde děti klíště měly, protože právě ten případný flek se objeví až po čase. To bude dobrý. Já si včera našla klíšťata dvě a taky to mám ještě červené - vždy mi po nich nějaký červený pupenec vyskočí, jako kdyby mě štípl komár.

      Vymazat
    3. Zuzi, mapa těla je dobrý nápad, holky mívají klíšťata často, asi to taky zavedu. Já pupenec taky měla dva dny po vyndání, pak pár dnů nic a teď kolo tak 4 cm v průměru. No uvidíme.. Každopádně dík moc, každé uklidnění se počítá :)

      Vymazat
  4. Ahoj Báro,zrovna minulý týden jsem řešila klíště u syna.14 dní po odstranění horečky.K doktorům chodíme málo,ale tohle byl důvod.Bude to teď o tom,víc ho sledovat.Zatim je dobrý,tak snad to tak i zůstane.A tobě držím palce.
    Čajíčky krásné a věřím,že i chutné.Nekolikrat jsem v Brně šla kolem obchodu,teď mám motivaci jít i dovnitř.Svaťka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Svati, tak to si budeme držet palec navzájem.. Jsou to potvory klíštěcí. A Sonnentor rozhodně doporučuju. Je tam moc milá paní, dělá i ochutnávky a čaje jsou kam pohlédneš. Já se teda radši moc nerozhlížela :)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Těším se zase někdy na čaj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším.. Moc dlouho neváhej, holky se o tyhle obrázkové můžou přerazit. Nějaký Ti schovám :)

      Vymazat
  7. Držím palce ať to dobře dopadne. Já boreliozu měla, ale bez fleku, tak moc neporadím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky, já k těm doktorům tak nerada.. Ale jsou horší věci než borelióza. Na druhou stranu i s boreliózou si člověk alespoň pár věcí srovná v hlavě..

      Vymazat
  8. Dovolím si přidat moudro - naše dětská doktorka: pupínek (asi jako od komára) nevadí, ten je skoro vždycky a svědí. Ale v případě boreliozy se do osmi týdnů (nejkratší dobu neuvádí) vždy, a tím jako VŽDY udělá červený flek, ne flíček, minimálně té obligátní pětikoruny. Záleží jak u koho na imunitě, jak dlouho tam zůstane a jak moc je velký, a to že ho někdo neměl prý znamená, že si jenom ho nevšiml. Říkala, že se to stává hlavně dospělým, kdo z nás se opravdu každý den prohlíží a ta klíšťata se jako na potvoru přisávají tam kde to vidět moc není ;).
    A že jediný stoprocentní test na boreliozu je v nějakém dalším stadiu z mozkomíšního moku (odběr z páteře, takže rizika taky dost velká). To ostatí má tak velkou chybovost, že udělat se může, ale vlastně to nic neznamená. Stejně tak různé testy klíšťat po vytažení apod. Takže jediné jisté potvrzení je ten flek, který je u boreliozy pokaždé. My se toho tedy držíme :).
    Jo a borelioza prý nemusí být jen z klíštěte. Stejně tak je snad víc druhů.. Což asi za info nepotěším ;), ale na druhou stranu se snad mezi lidma (a to ani plod, kojení) se nepřenáší. A ATB a kojení.. no hodně štěstí. Třeba je to jen pupenec :). Majda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majdo to je zajímavý, já si flek nenašla - ale je možný že jsem ho prostě přehlídla. Bylo mi zle a v krvi se protilátky objevily právě skoro za dva měsíce od kousnutí. Atb mi pak pomohly vcelku rychle.

      Vymazat
  9. Jo a díky za info k Sonnentoru, netušila jsem o něm :). Miluju čaje. A virtuálně i Oringle :). Majda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majdo, moc díky za info. Mám flek tak 4 cm v průměru. To je dost, co? No uvidíme, zítra snad zjistím u doktorky více.

      Vymazat
  10. Baruško, držím pěsti, ať je to všechno v pořádku! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc díky. Jste všechny zlaté, že mě tady podpoříte. Díky!

      Vymazat
  11. Naší malé se udělal flek asi po 2 týdnech. Praktická nás poslala na infekční do dětské v Brně. Atb. dostala, dr. říkal, že to je zatím kožní forma (slyšela jsem to poprvé) a v krvi by nic nenašli. To prý až za 6 týdnů. Jak píšete, každý říká něco jiného. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem četla, že testy ze začátku nic nezjistí. Ach jo. Takže asi jen subjektivní posouzení skvrny. Já atb měla jen párkrát za život, takže bych se jim teď asi ani až tak nebránila. Jen mě to štve s kojením. Nějak ty hormony fungují a odstavení bych teď asi dost obrečela.. Díky!

      Vymazat
  12. Báro, i kdyby to borelka byla, lepší s flekem než nepoznaná bez něj. Měla jsem dvakrát, poprvé jsem ještě kojila a užívala jako atb Penicilin, ten se při kojení smí. kdyžtak napiš, popíšu podrobnosti :-) ale věřím, že to bude dobré! a mapa těla zní jako dobrý nápad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc moc díky, že mi tohle píšeš! Jsem šťastná jak blecha, že to snad půjde i s kojením. Juchů! Ze mě zítra budou mít u doktora radost - není nad pacienta nabitého informacemi :) :)

      Vymazat
  13. Tak jsem vyfasovala antibiotika, flek prý vypadá dost podezřele.. Ale jsou to nějaké kojicí atb :), takže Sára může sosat vesele dál. Za šest týdnů na odběry. Moc díky vám všem za podporu, rady a zkušenosti - jste úžasné! Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé. Myslela jsem na Vás. Tak snad to bude dobré a krásné sosání:-).

      Vymazat
    2. Barunko, tak šest týdnů budem držet palce. Bud v klidu a snaž se odpočívatv rámci možností.
      A tykáme si, že jo?
      Krásné dny.
      Bohunka

      Vymazat
    3. Jé, Bohunko, tykáme, pardón :) S odpočíváním to bude těžké, ale budu se snažit, slibuju..

      Vymazat
  14. Díky moc - za myšlenky i za přání krásného sosání :)

    OdpovědětVymazat