pondělí 23. ledna 2017

Chvála máku


Podařilo se nám absolutně nevychytat počasí a sněhové podmínky a zaparkovat na celý minulý týden u mých rodičů na severní Moravě. Sníh je totiž asi všude jinde jen ne tady. A u nás v Tišnově je ho zatím tuna. (Nebo alespoň na naše poměry tuna). A tak si celý týden smutně čtu jak všichni sáňkují, běžkují a bruslí.. My odpočíváme a nabíráme síly :)

Zítra plánujeme návrat (jestli České dráhy dovolí), tak doufám, že mrazivo a sníh ještě chvíli vydrží i pro nás.

Užíváme si tady ale jiné radosti, třeba na půdě objevený (mosazný?) mlýnek na mák a mák přímo z pole od ségřina kolegy z práce. Obchodový mák už jsem poslední dobou skoro nejedla, teď bych se po tomhle domácím čerstvě namletém utloukla. Rozdíl je obrovský! A když se tímhle mákem posypou tyhle nadýchané bramborové šišky... Úžasné. 

Ještěže jsme všechny tři holky na sladké..


11 komentářů:

  1. Ano,Baru,moc toho sněhu tady nemáme... Ještě že mrzne a rybníků je dost:-) tak si užijte návštěvu;-) pá L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, rybníky jsou super. Jen jsme s sebou už neuvezli brusle :( Ale nevadí, odpočinek se taky hodí :)

      Vymazat
  2. Baru, tady v Praze taky sníh skoro není. Jen smutně koukám na blogy ze šťastnějších míst. navíc se docela bojím někam sama s dětmi jít. na hory letos nejedem. Moc ráda bych šla na běžky, ale jednak se bojím, že se mi něco stane a jednak babičky využíváme letos už tak dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Evi, tak já myslela, že je sníh fakt všude.. Mě běžky přijdou (oproti sjezdovkám) docela bezpečné, ale je pravda, že samotná si s holkama taky netroufám. Přece jen je to už i organizačně dost složité a vždycky když se k nějaké takové sólo dětské akci odhodlám, tak jsem pak hotová ještě dva dny.

      Vymazat
  3. Baru, mletý mák je slabý odvar toho třeného. Naše babičky mák jenom třely. Zkus si na posypání utřít trochu máku v hmoždíři a uvidíš (ucítíš) ten rozdíl. Do buchet je to ale dřina. Hornická směna. Tady se přiznám, že taky melu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to já taky vůbec neznám v hmoždíři. musím to vyzkoušet, mák miluju, i když teda můj žlučník až tak moc ne.

      Vymazat
  4. Že může být ještě lepší? Jdu do toho :) O tření máku v hmoždíři jsem nikdy neslyšela, moc díky za radu. Asi hned zítra ji použiju jako záminku pro další sladký oběd :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nene:D:D A my byli taky celý týden s Tomíkem u našich. Nějakých 100 metrů od vás a nic z toho:D
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Zuzi, to je smůla teda. Musíš příště napsat.. nebo spíše já příště napíšu :)

      Vymazat
  6. Díky za inspiraci, šišky jsem už dlouho nedělala. Jen je máme se švestkovou omáčkou, neb mák došel, ale zásoba švestek v mrazáku ještě stačí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, to zní dobře.. Švestkovou omáčku vůbec neznám a nechám se taky ráda inspirovat :) Nám už teda došly švestky (Terezka zbožňuje švestkovou kynutou buchtu), ale pro příští rok..

      Vymazat