úterý 21. července 2015

Dům přírody Poodří



Tip na výlet s dětmi v okolí Ostravy - loni otevřený Dům přírody Poodří v Bartošovicích. Krásně, moderně a hlavně interaktivně a pro děti vytvořené expozice. V budově a na dvoře bývalé fary kousek od bartošovického kostela.

V jedné místnosti nainstalovány stromy (různé druhy :-)), na nich a kolem nich různé druhy zvěře žijící v Poodří. V životní (strakapoud) a nadživotní (rosnička) velikosti. Děti mohou - a nemusí- v tomhle pseudolese hledat zvířata z obrázků na stěně. Naše holky hledaly jak divé. Veliké cedule, na kterých (konečně) převládají obrázky, doplněné krátkým, úderným a hlavně zajímavým textem. Součástí prohlídky, která začíná každou celou hodinu, je asi deset až patnáct minut powerpointové prezentace, která je ale postavená na různých zajímavostech, takže i naše čtyřletá Klárka vydržela koukat a poslouchat (i odpovídat na otázky :-)).

Prohlídka pokračuje v Záchranné stanici pro volně žijící živočichy, kde "ubytovávají" handicapované sovy, dravce, čápy a veverky. Kolem další tabule a modely  elektrických a vodních nástrah pro ptáky a ryby. Holky čučely jak v zoo. Jako největší "reklama" péče o tyto popálená a polámaná zvířata, která se často do přírody už vrátit nedovedou, je obrovské hnízdo přímo na komíně fary. Jde o mláďata místních čapích chovanců, kteří nemohou létat. Mladému zdravému páru se odtud evidentně nikam daleko nechtělo...

A po prohlídce asi největší zdejší atrakce - do kmenů stromů vydlabané korýtko s různými hrázemi, přepady, stavidly a vodním kolem. A kamenitý potůček v druhém ramenu, všechno ústí do jezírka se stulíky. Součástí celého koloběhu vody jsou různé tůňky, meandry, dokonce i jeden bublavý gejzírek. Kolem v betonovém chodníčku obtisklé stopy různých zvířat. Spousta věcí se tady dá dětem vysvětlit. Anebo jen sedět kousek dál u stolu na pařezu (má i dveře a okno - ten pařez) a sledovat děti jak celým přírodním koloběhem prohání žluté gumové kachny...

Jen je odtud pak při odchodu vyhnat jde dost těžko. Děti, ne ty kachny. My je namotivovali na improvizované čapí hnízdo, do kterého si po žebříku mohou vlézt.

Celý do posledního detailu promyšlený Dům přírody Poodří musel navrhnout a zrealizovat nadšenec (srdce geografa plesá), který má rád děti a myslí na ně (srdce rodiče plesá). A je škoda, že o něm zatím evidentně moc lidí neví - v prázdninovou sobotu dopoledne jsme tam byli sami (!!!).


Žádné komentáře:

Okomentovat