sobota 23. listopadu 2019

Jak to mám s peněženkami





Ke svým peněženkám mám zvláštní vztah. Mám s nimi spojené chvíle nezdarů, kdy jsem končila s šitím, i chvíle vítězství, kdy jsem byla hrdá sama na sebe, že se mi podařilo nástrahy jejich střihu pokořit. Mezi jedním a druhým bylo někdy i několik měsíců, několikrát jsem si myslela, že už nikdy žádnou další peněženku neušiju.

První propadák nastal hned při startu - svou první nepovedenou peněženku jsem rozstříhala na pidi malé kousíčky. Ze vzteku. Další peněženka už se povedla, a tak přišla fáze testování výztuh, velikosti peněženky a taky barevnosti vnitřku. Jen uspořádání bylo dané, vycházelo z mé nejoblíbenější jednobarevné černé peněženky vůbec, kterou jsem si kdysi kdesi koupila na střední škole a používala ji snad deset let.

Bohužel jsem ale u svých prvních ušitých peněženek podcenila fázi testování jejich praktičnosti. A tak mi (tušímže před dvěma lety) přišla jedna má peněženka asi po týdnu zpátky s vysvětlením, že v ní karty špatně drží a vypadávají.

Mých tisíc omluv, vrácené peníze a zlomené sebevědomí.

Moc jsem to tehdy prožívala, bylo to mé dosud jediné vrácené zboží.

Nejdříve jsem peněženky načas vzdala. Bylo mi ale po nich smutno, přece jen už jsem si s nimi něco prožila (barvu té první, rozstříhané, mám dodnes vrytou v paměti, a vidím i ségřin pokoj, kde jsem ji šila a kde její rozstříhané černobílé pepito kousíčky jednu chvíli vztekle lítaly vzduchem).

Nakonec mě napadlo řešení, jak kapsičky zmenšit přesně na velikost karty, ušila jsem si vylepšenou verzi peněženky pro sebe a testovala.

Karty díky nenápadnému záševku držely na svých místech, vnitřek se mi až na kapsu na mince osvědčil černý, včetně lemování kapes černým šikmým proužkem, po poradě s (taktéž testující) švagrovou jsem ještě o kapku zmenšila velikost. Fungovalo to, uf, jejich prodej mohl znovu začít...

...

Pořád je ale co řešit a momentálně to je zip uvnitř peněženky, na kapsičce na mince. Nevěřili byste jak je těžké sehnat zip, který nebude drhnout a dlouho vydrží. Pár peněženek už jsem musela způlky vypárat, protože zip šel špatně otevírat. Svůj osvědčený zdroj zipů mám teď naštěstí v naší maloměstské galanterii, kde si na rozdíl od eshopů můžu lehkost rozepínání u každého jednotlivého zipu vyzkoušet. To jen abyste věděli, proč jsou nás v Tišnově krátké černé zipy věčně vyprodané :)

...


Víc jak deset nových peněženek a k tomu znovu naskladněné některé vyprodané kousky přistály během týdne na Fleru. A já mám takovou radost, že je mám!











Žádné komentáře:

Okomentovat